Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A líbiai parlament szerint hazaáruló a török katonai segítségről egyezkedő kormányfő

2019-12-15T133233Z 605566365 RC2PVD96Q4DL RTRMADP 3 TURKEY-LIBYA
2020.01.04. 20:14

Egyhangúlag leszavazta szombaton a líbiai parlament a tripoli székhelyű, ENSZ-támogatta líbiai egységkormány és Törökország novemberben megkötött biztonsági, valamint tengeri együttműködési megállapodását – írta az MTI.

A kormány akarta, a parlament nem

Recep Tayyip Erdogan török elnök és a líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök egy isztambuli találkozón írta alá a két egyezményt. A kelet-líbiai, rivális adminisztrációt támogató líbiai parlament azonban elutasította a katonai és biztonsági együttműködésre, valamint a tengeri határokra vonatkozó megállapodásokat.

A törvényhozás ezenkívül egyhangúlag megszavazta azt is, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Törökországgal, és kezdeményezzenek büntetőeljárást Szarráddzsal szemben „hazaárulásért”

amiatt, hogy egy külföldi hatalom katonai segítségét kérte - közölte a dpa német hírügynökséggel Abdulla Bleihak házelnök.

A török parlament két napja, csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A törvényhozás egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozásra.

Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is küldött katonai támogatást Szarrádzs kormányának.

A kőolajban gazdag észak-afrikai ország Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ellenőrzést az ország minél nagyobb része fölött.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. Haftar erőit Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Oroszország támogatja.

(Borítókép: Fájez esz-Szarrádzs és Recep Tayyip Erdogan Isztambulban 2019. november 27-én. Fotó: Presidential Press Office / Handout / Reuters)