Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Most már biztosan börtön vár Japánban a volt Nissan-vezérre

2020.01.05. 08:38

A japán államügyészség vasárnap vizsgálatot indított Carlos Ghosn korábbi Nissan-vezér ügyében, aki a múlt héten szökött meg tokiói házi őrizetéből, írja az MTI. Szaito Takahiro, Tokió helyettes államügyésze szerint Ghosn semmibe vette az ország törvényeit, szökése pedig bűncselekménnyel ér fel.

Mori Maszako japán igazságügyi miniszter azt mondta, a szökésre nincs elfogadható magyarázat, egyúttal elutasította az üzletembernek az ázsiai ország igazságszolgáltatásával kapcsolatos bírálatát. A Japánban sikkasztással vádolt libanoni-brazil-francia üzletember, aki egyebek közt libanoni állampolgársággal is rendelkezik, a múlt vasárnap Törökországon át érkezett Bejrútba.     Libanonnak nincs kiadatási egyezménye Japánnal.

„Nem az igazságszolgáltatás, hanem az igazságtalanság és a politikai üldöztetés elől menekültem el. Végre szabadon kommunikálhatok a médiával, amit már a jövő héten meg is teszek" - mondta hétfőn az üzletember. Szerinte Japánban eleve bűnösnek tekintették és túszul ejtették.

Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, így már soha nem térhet vissza Japánba úgy, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia.

Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki ellene, amelyet csütörtökön Bejrútban megkaptak az illetékes belügyi hatóságok, és továbbították a bíróságnak. Intézkedés egyelőre nem történt.