Bukhatja üzemeltetési engedélyét az összeomlott genovai híd működtetője

2020.01.06. 10:39

Súlyos és megbocsáthatatlan mulasztásokat talált az olasz közlekedési minisztérium vizsgálata a tavaly leomlott Morandi híd ügyében – mondta hétfőn Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában, és nem zárta ki azt sem, hogy kormánya visszavonja a hidat üzemeltető Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoporttól az autópályák üzemeltetésére vonatkozó engedélyt.

„Egy ilyen döntést technikai és jogi vizsgálatnak kell megelőznie, hogy megállapítást nyerjen a kötelezettségszegés ténye” – mondta a miniszterelnök, ám közölte: a vizsgálat alapján már most bebizonyosodott, hogy súlyos mulasztások történtek.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint amennyiben az üzemeltetési engedélyt a kormány visszavonja, az autópályákat ideiglenesen az ANAS nevű, állami tulajdonú vállalat kezelné.

Az Atlantia, amely az általa üzemeltetett, mintegy 3 ezer kilométernyi autópályával jelenleg az ország legnagyobb autópálya-üzemeltetője, szombaton jelezte: csődközelbe kerülhet, ha a kormány megvonja tőle az üzemeltetési engedélyt.

Az Atlantia egyúttal tagadta a mulasztásokkal kapcsolatos vádakat, s a cég részéről hangsúlyozták, hogy mindig az előírásoknak megfelelően jártak el.

Korábban írtuk, hogy eddig több mint nyolcvan személy ellen emeltek vádat vagy indítottak vizsgálatot az ügyben, köztük a hidat üzemeltető autópálya-társaság menedzserei és mérnökei, valamint a római közlekedési minisztérium és az olasz közútkezelő több tisztségviselője ellen. A most őrizetbe vettek között pedig ott vannak a magán autópálya-kezelő szakemberei is.

Az olasz sajtó értesülései szerint a hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy

MEGHAMISÍTOTTÁK AZ ÁLTALUK KEZELT AUTÓPÁLYAHIDAK BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉSÉVEL KAPCSOLATOS DOKUMENTUMOKAT A GENOVAI BALESET ELŐTT ÉS UTÁN IS,

hogy kedvezőbb színben tüntessék fel a hidak állapotát.

Az észak-olaszországi Genovában 2018 augusztusában szakadt le a Morandi híd, magával rántva és betemetve a rajta és alatta haladó járműveket. Az összeomló autópálya-völgyhídról több mint harminc gépjármű zuhant a 45 méteres mélységbe, és a katasztrófában 43 ember halt meg.