Mihály
2 °C
16 °C

Amerika állítólag kivonul Irakból, a védelmi miniszter viszont nem tud ilyenről

2020.01.06. 21:52 Módosítva: 2020.01.06. 23:05

Kivonul Irakból az az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció, amely az Iszlám Állam ellen harcol, értesült a Reuters hírügynökség egy hozzájuk eljuttatott levélből. A levélben, amit az iraki védelmi minisztériumnak címeztek, arról ír az Inherent Resolve hadművelet összfegyvernemi alakulatait vezető hadtest parancsnoka, hogy a következő napokban és hetekben áthelyezik az állásaikat Irakot elhagyva, mielőtt tovább folytatnák az ISIS elleni előrenyomulást.

A William H. Seely III által jegyzett levél hitelességéről iraki katonai forrásból győződött meg a hírügynökség. A levél tartalmát cáfolta viszont az amerikai védelmi miniszter, Mark Esper, aki szerint nem tervezik a kivonulást.

Az amerikai és nemzetközi haderők helyzete Kászim Szulejmáni megöletése után lett feszült a Közel-Keleten. Vasárnap az iraki kormányfő az amerikai, az iraki parlament pedig minden külföldi haderő kivonását kérte. A vasárnapi felhívás után a NATO ideiglenesen felfüggesztette iraki kiképzőprogramját, a magyar katonák viszont tovább végzik feladatukat az országban.