11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Az Egyesült Államok szerint Guaidó Venezuela egyetlen legitim elnöke

2020.01.07. 05:23

Mike Pence amerikai alelnök helyi idő szerint még hétfőn biztosította a venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidót, hogy az Egyesült Államok őt tartja a dél-amerikai ország "egyetlen legitim elnökének", közölte egy, a beszélgetésüket ismerő személy, akit az MTI idéz. A tízperces telefonbeszélgetésben Pence – a forrás szerint – gratulált Guaidónak, hogy újraválasztották a nemzetgyűlés élére, s megismételte az amerikai kormány álláspontját a venezuelai helyzetről.

Megbeszélésükre egy nappal azt követően került sor, hogy Venezuela szocialista elnöke, Nicolás Maduro vasárnap Guaidó helyett a saját jelöltjét, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe.

A 167 tagú képviselőház 100 ellenzéki politikusa később egy caracasi újság szerkesztőségében újraválasztotta Guaidót, akit az Egyesült Államok - és az Európai Unió is - változatlanul a legitim házelnökként és az ország vezetőjeként ismert el.

Michael Kozak, az Egyesült Államok ügyvezető külügyminiszter-helyettese még vasárnap kijelentette, hogy Washington továbbra is Juan Guaidót ismeri el az ország alkotmányos vezetőjeként, mivel Nicolás Maduro 2018-as választási győzelmét törvénytelenségek és csalások jellemezték.

Elemzők szerint Mike Pence alelnöknek jelentős szerepe volt Guaidó politikai felemelkedésében. Amikor tavaly Guaidó Venezuela átmeneti elnökévé nyilvánította magát, az amerikai alelnök Washington maximális támogatását ígérve azonnal felhívta őt. Tavaly februárban Kolumbiában találkozott Guaidóval, márciusban Guaidó feleségét fogadta a washingtoni Fehér Házban, áprilisban pedig az ENSZ-hez intézett felszólítást, hogy ismerjék el Guaidót ideiglenes venezuelai vezetőként.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja hétfőn egy washingtoni sajtókonferencián azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok a venezuelai demokratikus erők támogatása érdekében újabb intézkedéseket fontolgat a caracasi kormányzat ellen, köztük további szankciók bevezetését.

A venezuelai válság rendezésére 2017-ben megalakult, úgynevezett Limai Csoport tagállamai vasárnap elítélték, hogy Nicolás Maduro kormánya erővel megakadályozta a parlament elnökének újraválasztását. Argentína, amely nemrég baloldali kormányt választott szintén elítélte a Caracasban lezajlott fejleményeket. Az  Európai Unió  vasárnap leszögezte, hogy továbbra is Guaidót fogják elismerni az ország legitim vezetőjeként. A brazil kormány demokráciaellenesnek nevezte Maduro húzását, az Egyesült Államok egy magas rangú latin-amerikai diplomatája pedig bohózatnak minősítette a meghamisított parlamenti ülést.  • Hírek
  • Bankszámla