Tamás
-7 °C
8 °C

Trump: Egyetlen amerikai sem sérült meg Irán rakétatámadásában

K  AP20200108206
2020.01.08. 17:34 Módosítva: 2020.01.08. 19:47

„Egyetlen amerikai sem sérült meg az iráni rezsim éjszakai támadásában, csak minimális kár keletkezett a bázisainkban" – mondta a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök, miután szerda hajnalban iraki amerikai bázisokat értek iráni rakétacsapások. Azt mondta, hogy az amerikai erők mindenre fel vannak készülve, de „úgy tűnik, hogy Irán visszavesz, ami jó dolog minden érintett félnek, és nagyon jó dolog a világnak.”

Arról is beszélt, hogy múlt pénteken egy dróntámadásban likvidálták Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjét, akit a világ fő terroristájának nevezett. Szerinte Irán a terrorizmus vezető támogatója volt, és a civilizált világot fenyegette. Szulejmáni szerinte véres polgárháborúkat szított, a libanoni Hezbollahon keresztül is támadásokért felelős, ő irányította az Irakban milíciák által elkövetett támadásokat amerikai erők ellen.

Azt mondta, hogy Szulejmáni új támadásokat tervezett amerikai célpontok ellen, de megállították. „Már régóta likvidálni kellett volna" – mondta. Szerinte kemény üzenetet küldtek a terroristáknak a világban: „Ha fontos a saját életük, akkor nem fogják fenyegetni a mieink életét."

Bejelentette, hogy új gazdasági szankciókat vezetnek be Irán ellen.

Ezek a szankciók addig érvényben maradnak, amíg Irán nem változtat a viselkedésén, mondta.

„Iránnak soha nem lehet atomfegyvere, amíg én vagyok az amerikai elnök" – jelentette ki Trump már a beszéde elején. Újból bírálta az elődje, Barack Obama alatt megkötött, általa felrúgott atomalkut. Felszólította Iránt, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és ne támogassa a terrorizmust. A 2015-ös atomalkut aláíró többi országnak, Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Kínának és Oroszországnak pedig azt üzente, hogy együtt kell dolgozniuk egy olyan új megállapodáson Iránnal, ami biztonságosabbá és békésebbé teszi a világot.

Azt is várja, hogy a NATO sokkal több szerepet vállaljon a Közel-Keleten.

Kijelentette, hogy Amerika mára energiafüggetlenné vált, és „nincs szükségünk a közel-keleti olajra."

Beszéde végén pedig az iráni népnek és vezetőknek üzent: „Azt akarjuk, hogy legyen jövőjük, és egy nagyszerű jövőjük, amilyet megérdemelnek." Kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész a békére bárkivel, aki arra törekszik.

Trump beszéde után 4 százalékot csökkent az olajár, írja a CNN, miután az elnök csak újabb szankciókat, katonai lépéseket nem jelentett be.

Amerikai és iraki források már korábban jelezték, hogy a 22 ballisztikus rakétával elkövetett támadásokban senki sem halt meg, de hivatalosan ezt Trump beszédéig még nem erősítették meg. Voltak olyan hírek is, hogy Irán a támadás előtt figyelmeztetést küldött, így az erbíli bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyre tudtak menni. Trump erről azt mondta, hogy a megfelelő elővigyázatosságnak és a veszélyt korán jelző figyelmeztető rendszernek is volt köszönhető, hogy amerikai és iraki katonák sem haltak meg.

A támadások után mindenki Trump hosszabb reakciójára várt, miután a Twitteren első körben már annyival kommentálta a történteket, hogy a rakétabecsapódás okozott károkat, de egyelőre minden rendben, „messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” – így nincs ok az aggodalomra.

Irán az elmúlt napokban keményen fenyegetőzve válaszcsapást ígért az Egyesült Államok erői ellen, miután pénteken amerikai dróntámadás  végzett  Bagdadban Kászim Szulejmánival. A két iraki bázis elleni rakétatámadások után Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője arról beszélt, hogy arcult csapták az Egyesült Államokat, és a céljuk az, hogy az USA feladja mostani jelenlétét a közel-keleti régióban.

Mohamad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy az ENSZ alapokmányának 51. cikkelye alapján önvédelmi akciót hajtottak végre az ország katonai vezetőjét és civileket ért támadás ellen. Azonban hangsúlyozta, hogy Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése. „Mindenkinek megmutattuk, hogy mi nem az Egyesült Államok vagyunk, nem akarunk háborút" – mondta.

Az iraki elnök elítélte az iráni rakétatámadásokat, amiket az amerikai dróntámadáshoz hasonlóan a szuverenitásuk megsértésének nevezett. „Nem fogjuk hagyni, hogy Irakot csatatérré alakítsák" – állt a közleményében.

A hétvégén az iraki parlament  megszavazta , hogy a területükön elkövetett támadás miatt vonják ki a külföldi erőket az országból. A határozat nem kötelező érvényű, de lehetőséget ad az iraki kormány kezébe. Irakban 5000 amerikai katona, rajtuk kívül pedig sok külföldi, köztük több száz magyar is szolgálatot teljesít. Donald Trump  több milliárd dolláros számlával fenyeget , ha Irak kirakná az amerikaiakat.

(Borítókép: Donald Trump a nemzethez intéz üzenetet az Irán által Irakban lévő katonai célpontok ellen végrehajtott rakétatámadásokkal kapcsolatban a washingtoni Fehér Házból 2020. január 8-án. MTI/AP/Evan Vucci)