Már legalább egymilliárd állat halt meg az ausztrál bozóttűzben

2020.01.08. 18:14 Módosítva: 2020.01.08. 19:29

Már legkevesebb egymilliárdra tehető az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult nagyobb állatok –emlősök, madarak, hüllők – száma, közölte Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem kutatója az MTI szerint. Csak a délkeleti Új-Dél-Wales államban, ahol a legtöbb tűzvész pusztít, 800 millió vadon élő állat veszhetett oda.

Dickman a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) egy, az ausztráliai állatsűrűségre vonatkozó 2007-es jelentésére alapozta becslését, amely nem terjed ki békákra, rovarokra és más gerinctelenekre. Tudósok szerint a világon Ausztráliában a leggyorsabb az emlősfajok kihalása – az európai telepesek 230 évvel ezelőtti megérkezése óta 34 emlősfaj vagy -alfaj pusztult ki –, és a jelenlegi bozóttüzek még jobban felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten élő 50 ezer koala fele pusztulhatott el a tüzek miatt vadvédelmi szakértők szerint. A mezőgazdasági minisztérium kedden közzétett adatai szerint 100 ezer haszonállat is elpusztult a tüzek következtében. Az állatok egy részét maguk a tenyésztők kényszerültek megölni égési sérülések vagy hőség okozta stressz miatt.  • Hírek
  • Hírek