Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Republikánus szenátorok is elégedetlenek Trump Irán elleni akciójával

2020.01.09. 05:33 Módosítva: 2020.01.09. 07:39

Az amerikai szenátus republikánus tagjai is elégedetlenségüket fejezték ki szerdán, miután a Trump-kormányzat zárt ajtók mögött tájékoztatta a törvényhozókat az utóbbi időben kiéleződött iráni-amerikai konfliktusról. A teheráni vezetés előző nap az amerikai erők iraki bázisaira mért rakétacsapással vágott vissza.

Donald Trump szerdán  a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, egyetlen amerikai sem sérült meg az iráni rezsim éjszakai támadásában, csak minimális kár keletkezett a bázisokban. Az elnök úgy látja:  „úgy tűnik, hogy Irán visszavesz, ami jó dolog minden érintett félnek, és nagyon jó dolog a világnak.”

A tájékoztatót Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper a védelmi tárca irányítója, Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tartotta. Sajtóhírek szerint elsősorban a Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetője ellen péntekre virradóra végrehajtott célzott dróntámadás előzményeiről és részleteiről, illetve magyarázatairól informálták a politikusokat, írja az MTI.

Donald Trump szerdai sajtótájékoztatója a Fehér Házban
Donald Trump szerdai sajtótájékoztatója a Fehér Házban
Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary

A tanácskozás utáni nyilatkozataikban a törvényhozók többnyire párthovatartozásuk szerint ítélték meg a hallottakat. A demokraták általában azt mondták, hogy sok kérdésükre nem kaptak választ, Nancy Pelosi, a demokrata párti házelnök pedig azt fejtegette újságíróknak, hogy "a nyugtalanságunkat nem sikerült eloszlatni".

Bár a republikánus politikusok többsége szerint a tájékoztatón elhangzott információk hasznosak és meggyőzőek voltak, néhány republikánus a kifejezett nemtetszésének adott hangot. Mike Lee, Utah állam szenátora például elégtelennek tartotta az információkat, és azt mondta: "valamiképpen elégedetlen" a Szulejmáni elleni támadás "jogi, ténybeli és morális igazolásával". Úgy fogalmazott: "valószínűleg a legrosszabb" tájékoztató volt, amelyet katonai ügyekről hallott a kongresszusban az elmúlt kilenc évben, amióta szenátor.

"Állandóan csak azt ismételgették, hogy nézzétek, ez az akció szükséges volt, meg kellett tennünk, ez a fickó rosszfiú volt, és nem engedhetjük meg magunknak a megosztottságot és a véleménykülönbségeket sem a kormányzatban, sem másutt, mert ez rossz üzenet lenne az irániaknak" - nyilatkozta Lee a tájékoztatóról.

Hasonlóan elégedetlen volt Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor. "A legkevésbé sem volt kielégítőnek nevezhető" - nyilatkozta. Elsősorban azért bírálta a kormányzatot, hogy a Szulejmáni elleni csapásmérés igazolására a 2002-es háborús felhatalmazást hozta fel. "Abszolút nincs logikus érv arra, hogy egy Szaddám Huszein elleni háborúra szóló felhatalmazásnak bármi köze is lenne a jelenleg Irakban lévőkkel szembeni háborúhoz" - fogalmazott Paul.

Az amerikai képviselőház egyébként csütörtökön szavaz arról a határozati javaslatról, amely korlátozná Donald Trump elnököt az Iránnal szembeni esetleges katonai lépéseiben. A javaslat napirendre vételét Nancy Pelosi jelentette be, hozzáfűzve, hogy a Kászim Szulejmáni elleni akció "aránytalan és provokatív volt", amelyet a kongresszussal történő konzultáció nélkül hajtottak végre.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft