Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Az amerikai képviselőház megtiltaná Trumpnak, hogy engedély nélkül katonai erőt vessen be Irán ellen

2020.01.10. 08:46

Az amerikai képviselőház határozati javaslatról döntött csütörtökön este. Eszerint megtiltanáák Donald Trump elnöknek, hogy engedélye nélkül katonai erőt alkalmazzon Irán ellen. A demokrata többségű képviselőház 224:194 arányban, nagyjából párthovatartozás szerint szavazta meg a határozati javaslatot. Nyolc demokrata párti képviselő ellene voksolt, míg három republikánus a demokratákkal együtt támogatta, írja az MTI.

A javaslatot, amit a korábban hírszerzőként dolgozó, demokrata párti Elissa Slotkin képviselő terjesztett elő, a republikánus többségű szenátus szinte bizonyosan nem fogja elfogadni, viszont egy ettől független, de hasonló tartalmú határozatot megvitat majd.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ennek ellenére úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a határozat „ütős".

Amerika és a világ nem engedhet meg háborút

– hangoztatta Pelosi. Egyúttal megismételte korábbi álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat a Kászim Szulejmáni iráni tábornok életét követelő célzott dróntámadásával „aránytalan és provokatív légicsapást hajtott végre Irán ellen a kongresszus megkérdezése nélkül, és ezzel veszélybe sodorva amerikaiakat”.

A voksolás előtt Trump a Twitteren kifejezte reményét, hogy a republikánus képviselők Nancy Pelosi „őrült határozata” ellen szavaznak. Később pedig újságíróknak azt mondta: „a körülményektől függ majd”, hogy az Irán elleni esetleges további katonai akciók előtt konzultál-e a kongresszussal. Hozzáfűzte, hogy ez nem is szükséges, hiszen néha „egy másodperc töredéke alatt kell döntést hozni”.

A szavazás után Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője hangsúlyozta, a képviselői határozattal éppen azt próbálják megakadályozni, hogy az Egyesült Államok megakadályozhassa az Irán és az általa támogatottak terrorcselekményeit, valamint így az elnöknek sincs módjában megvédeni Amerikát a folyamatos fenyegetéstől. 

Donald Trump múlt heti döntését Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálásáról az amerikai törvényhozók bírálták. Igaz, elsősorban demokrata párti politikusok fogalmaztak meg szigorú bírálatokat, de a republikánus táborban is voltak – például Mike Lee Utah és Rand Paul Kentucky szenátorai –, akik helytelenítették az akciót. Mindazonáltal a képviselőház azt követően szavazta meg a határozatot, hogy elemzők szerint mind Washington, mind Teherán elkerülni látszik a katonai konfliktust. Ennek ellenére a teheráni vezetés kedden az amerikai erők iraki bázisaira mért rakétacsapással vágott vissza, amiért az amerikaiak likvidálták tábornokukat, Kászim Szulejmánit.