Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Előrehozzák a parlamenti választásokat Romániában

2020.01.10. 13:56 Módosítva: 2020.01.10. 13:58

Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg Ludovic Orban román miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel - írja az MTI. A szavazást a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg.

Orban ezt az államfővel folytatott pénteki egyeztetése után jelentette be újságírónak, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja - esetleg megpróbálja kiprovokálni -, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról.

A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető kormányfő szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző parlament alakuljon, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt jelenlegi törvényhozás fékezi az elnök és a kormány reformtörekvéseit.

Szerinte a románok világossá tették a tavalyi korrupcióellenes népszavazáson, az európai parlamenti választáson és az elnökválasztáson, hogy nem akarják többé a PSD-t hatalmon látni. A parlamentet azonban jelenleg a PSD uralja, és Orban szerint akadályozza a népakarat átültetését a gyakorlatba.

Előző napi sajtóértekezletén Iohannis (akit a PNL éléről választottak elnökké 2014-ben) világossá tette, hogy ő is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és Ludovic Orbant tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, mind teljes, mind ügyvivői felhatalmazással.

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.