16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Összeállt Ausztráliában az 500 ezer hektáros gigatűzfészek, 220 ezer embert evakuálnak

GettyImages-1198632675
2020.01.10. 09:11 Módosítva: 2020.01.10. 17:39

Bekövetkezett az, amitől napok óta tartottak Ausztráliában: az ausztrál Sky News szerint Új-Dél Wales és Victoria állam határán 500 ezer hektáros gigatűzfészekké egyesült az eddigi három nagy különálló tűzfészek. 

A CNN szerint 220 ezer embert szólítottak fel a hatóságok lakhelye elhagyására saját biztonságuk érdekében. Új-Dél Walesben eddig 2000 otthon semmisült meg, ezért kérik, a tűz útjában lakókat, meneküljenek, mielőtt csapdába esnek. 

Az időjárás sem segíti majd az oltási munkálatokat, az előrejelzések szerint ugyanis erős szél, hőség és villámlás kíséri a katasztrófát.  Scott Morrison miniszterelnök nehéz napokat jósolt a keleti államoknak.

A tűzvész miatt olyan erős légszennyezettség alakult ki Ausztrália egyes területein, sőt, még azokon túl is, hogy Canberrában több ország nagykövetségei is bezárt. Észtország ideiglenesen Sydneybe helyezte át külképviseltét, Írország és Olaszország már a héten korábban bezárta nagykövetségét, és Izrael is figyelmezetette állampolgárait, hogy a veszélyes levegő miatt késhet az ügyintézés.

A magyar nagykövetségen is szünetel a konzuli ügyfélfogadás, derül ki a külképviselet honlapján közzétett üzenetből. A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal. 

A Sydneytől mintegy 3 órás autóútra, a szárazföld belsejében fekvő Canberrában különösen súlyos a levegő szennyezettsége az országot sújtó óriási tűzvész miatt. A füst a szomszédos Új-Dél-Wales államból száll a fővárosba. A helyi hatóságok a helyzet súlyosságára tekintettel a korábbi gyakorlatukkal ellentétben már nem 24 óránként frissítik a légszennyezettségi tájékoztató adatokat, hanem óránként. Az ausztrál tűzvész a jelek szerint váratlanul érhette az országot, miközben 2008-ban az ausztrál kormány megrendelésére már készült egy jelentés arról, hogy

a bozóttüzek intenzívebbek lesznek, korábban kezdődnek és tovább tartanak majd.

Pénteken tízezrek tüntettek a klímaváltozás ellen Ausztráliában, azonnali lépéseket követelve a konzervatív kormánytól. A tiltakozók egyúttal bírálták azt a módot, ahogyan a canberrai kabinet a bozóttüzeket kezelte. Ausztráliában több mint 10 millió hektár földet perzselt fel a tűz szeptember óta. Legalább 26-an életüket vesztették a lángokban, amelyek otthonok ezreit emésztették fel.

Sydneyben, Melbourne-ben, Brisbane-ben, Adelaide-ban, Hobartban és Canberrában, illetve kisebb városokban is utcára vonultak az elégedetlenkedők. A tüntetők azt követelték a kormánytól, hogy minden – a bozóttűz miatt keletkező – költséget álljon, a kényszerszállásoktól kezdve az önkéntes tűzoltók fizetésén át a kártérítésekig. Többen lemondásra szólították fel Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt.

Melbourne-ben zivatar, Sydneyben pedig forróság és füst fogadta a tiltakozókat, akik közlekedési fennakadásokat okoztak. 

Azért vonultunk utcára Sydneyben, mert kegyetlenül dühösek vagyunk

– mondta Mehreen Faruqi, az ausztrál zöldek egyik szenátora.

Ahogy mozgalmunk nő, egyre bátrabb és radikálisabb tetteket kell végrehajtanunk, hogy felrázzuk Scott Morrisont és kollégáit a klímaválságot tagadó tévképzeteikből, és kipenderítsük őket a kormányból

– tette hozzá.

Az ausztrál meteorológiai intézet előző nap beszámolt róla, hogy a 2019-es nyár volt a legforróbb és legszárazabb nyár az országban azóta, hogy rögzíteni kezdték az időjárási adatokat. A szakértők egyértelműen az időjárás számlájára írták a súlyos bozóttüzeket, írja az MTI.

(Borítókép:  Sam Mooy / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek