A líbiai konfliktus csillapításáról tárgyalt az Európai Tanács Elnöke Erdogannal

2020.01.11. 20:47

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat délután Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott Isztambulban, hogy a líbiai konfliktus csillapításának lehetőségeiről tárgyaljanak, miután az uniós vezető a napokban helytelenítette Törökország katonai beavatkozását.

Arról egyeztettünk, hogy miként tud együttműködni az Európai Unió és Törökország a közel-keleti, valamint a líbiai helyzet enyhítése érdekében.

- írta Charles Michel a találkozó után Twitter-fiókján. Mint kiderült, mindkét fél érdekelt egy esetleges új közel-keleti erőszakhullám megelőzésében a párbeszéden keresztül.

A török elnök múlt vasárnap jelentette be, hogy Ankara és Tripoli korábbi megállapodása alapján

megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése.

Hangsúlyozta: a török katonáknak koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban, harci cselekményekben nem vesznek részt.

A Michel-Erdogan találkozót egy másik tárgyalás előzte meg. A Tanács elnöke szerdán a törökök által is támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökével, Fájez esz-Szarrádzzsal találkozott. Az egyeztetés után kiadott közleményben Michel hangsúlyozta, hogy a líbiai válságra nem lehet katonai beavatkozás a válasz.

Michel és Szarrádzs találkozójával párhuzamosan Isztambulban Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott. Az általuk kiadott közös közleményben fenntartható tűzszünetre szólítottak fel minden harcoló felet Líbiában január 12-én nulla órától. Az Európai Tanács szombati közleménye szerint Michel üdvözölte és konstruktívnak nevezte Putyin és Erdogan közleményét, a líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok viszont elutasította a tűzszüneti kezdeményezést.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombati isztambuli sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Törökországnak az volt a feladata, hogy Szarrádzst, Oroszországnak pedig az, hogy Haftart győzze meg a fegyvernyugvással kapcsolatban. Hangsúlyozta: Erdogan és Putyin szerdai megállapodása értelmében Ankara azt várja Moszkvától, hogy győzze meg a líbiai tábornokot.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. A Líbiai konfliktusról itt írtunk korábban.  • Hírek
  • Lakáshitel