Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Meg is van az újságíró meggyilkolásába belebukott máltai kormányfő utódja

2020.01.12. 07:26 Módosítva: 2020.01.12. 07:29

Robert Abela ügyvéd, parlamenti képviselő személyében a Máltán kormányzó Munkáspárt megválasztotta szombaton új elnökét, aki egyúttal az ország új miniszterelnöke lesz - jelentette be vasárnap hajnalban Chris Cardona, a párt alelnöke, írja az MTI.

A bejelentéskor a szavazatszámlálás még nem fejeződött be, de Abela nyolc százalékponttal vezetett egyetlen vetélytársa Chris Fearne miniszterelnök-helyettes előtt, akit pénteken még esélyesebbnek tartottak a győzelemre. A 42 éves Abela - aki George Abela volt államfőnek a fia - várhatóan hétfőn teszi le az esküt mint miniszterelnök. Robert Abela 2017 óta parlamenti képviselő, és a most távozó kormány jogi tanácsadója volt.

Joseph Muscat leköszönő pártelnök-kormányfő - aki Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásának ügye miatt kényszerült lemondani - pénteken tartotta meg búcsúbeszédét. Kifejezte sajnálkozását a súlyos bűneset miatt, de kijelentette, hogy ez neki is kárt okozott, valamint nagy árat fizetett azért, hogy az ügy még az ő hivatali ideje alatt megoldódjon.

Az Európai Parlament december közepén egy állásfoglalásában aggasztónak nevezte a Daphne Caruana Galizia meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás hitelességét, és azonnal lemondásra szólították fel Joseph Muscatot. Felhívták a figyelmet arra, hogy amíg ő hivatalban van, a bűnügyben zajló nyomozás hitelessége megkérdőjelezhető marad.

A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt is, hogy egyéb, pénzmosási és korrupciós üggyel kapcsolatos vizsgálatok sem haladnak előre, vagy el sem indultak Máltán. "Az elmúlt évek máltai fejleményei ahhoz vezettek, hogy komoly és tartós fenyegetések érik a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogokat" - állapították meg.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő kerül kínos helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben az azóta elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzt utalt át két miniszternek is, akik azonban tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.