Elemér
0 °C
10 °C

Kurz: Elsőrendű feladat a klímaváltozás kezelése

2020.01.12. 17:04 Módosítva: 2020.01.12. 19:02
Az osztrák kancellár szerint prioritás a versenyképességük megőrzése Kínával szemben

Ausztria hidat alkot Kelet- és Nyugat-Európa között – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár azon a vasárnapi brüsszeli sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

„Ausztria Európa szívében helyezkedik el, és mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt Kelet-Európával. Arra törekszünk, hogy megerősítsük ezt a köteléket” – mondta az osztrák kancellár.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás kezelése elsőrendű feladat lesz az osztrák konzervatívok és a Zöldek első koalíciójában. Az a cél – tette hozzá –, hogy Ausztria az európai uniós Zöld megállapodás 2050-es határidejénél tíz évvel korábban, már 2040-re teljesítse a célt, a karbonsemlegesség megteremtését. A kancellár bejelentése szerint ennek első állomása az lesz, hogy 2030-ra Ausztria teljes villamos energiáját megújuló energiaforrásokból állítja elő.

A nemzetközi migrációval kapcsolatban a kancellár aláhúzta, hogy különös figyelmet kell fordítani a külső határok védelmére, és minden erővel az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen kell küzdeni. Felhívta a figyelmet arra is: az osztrák kormány egyik további prioritása, hogy országának piaca és ezzel együtt az európai piac versenyképes maradjon, különösen az olyan feltörő riválisokkal szemben, mint Kína.

Ursula von der Leyen a kancellár szavait követően méltatta az új osztrák kormány „nagyon modern” megközelítését, miszerint a nemek arányának a kormány tisztviselői között egyensúlyban kell lennie. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az új osztrák kormányprogram összhangban van az Európai Bizottság célkitűzéseivel.

Kiemelte, a hogy a Zöld megállapodás lehetőséget nyújt az összeurópai gazdasági növekedéshez is azáltal, hogy új innovációs technológia kifejlesztésébe fektet be, amely tovább erősíti az európai piac élvonalbeli szerepét a világpiacon. „Ausztriának ebben példaértékű szerepe lesz” – mondta.

Az uniós bizottsági elnök Kurz kancellárral egyetértésben megállapította, hogy nagyon fontos lesz egy fenntartható egységes migrációs politika kialakítása a közeljövőben. Összpontosítani kell a külső határok védelmére, az emberkereskedelem elleni küzdelemre, és meg kell reformálni az úgynevezett „dublini rendszert”, amely a menedékjog iránti kérelem elbírálására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok összességén alapul – mondta.

„Az első negyedév végére ki kell dolgoznunk egy hatékony módszert a migráció kezelésére. Ebből mindenkinek ki kell vennie a részét, beleértve a származási országokat is” – hangsúlyozta Von der Leyen. (MTI)