Edina
2 °C
15 °C

Tízezrek vettek részt Bangkokban két tüntetésen

2020.01.12. 08:45

Tízezrek vettek részt vasárnap Bangkokban az ellenzéki "Diktatúra elleni futáson", illetve a kormányt támogató ellentüntetésen. A két parkban tartott rendezvény volt évek óta a legnagyobb politikai megmozdulás a thai fővárosban, írja az MTI.

A szervezők szerint tízezren jelentkeztek a kormányellenes tüntetésre, amelyen egyebek mellett a 2014-ben államcsínnyel hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa kormányfő távozását követelték.

A politikai feszültségek növekedésének jeleként a kormány támogatói 14 kilométerre távolabb, egy belvárosi parkban tartották a rendezvényüket, amelyen szintén mintegy tízezren vettek részt. Elénekelték a nemzeti himnuszt, majd elmondtak egy buddhista imát és a helyi vezetőket ábrázoló transzparensekkel a kezükben megkezdték a menetet.

A tavalyi parlamenti választások voltak hivatottak helyreállítani a teljes demokráciát öt évvel a katonaság államcsínye után, de megfigyelők szerint a választási szabályok erősen kedveztek a katonákat támogató pártnak.

A vasárnapi tüntetést egy bírósági határozat váltotta ki, amely elrendelte egy népszerű új, progresszív politikai párt feloszlatását. Az Új Jövő Pártja a tavalyi választásokon 80 képviselői helyet megszerezve a harmadik helyen végzett.

A betiltást az országos választási bizottság kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a párt élén álló Thanathorn Csungrungruangkit ellenzéki vezető szabálytalanul adományozott a saját vagyonából 191 millió bath (6,32 millió dollár) nagyságú összeget a szervezetnek.

Vasárnap a milliárdos üzletemberből lett karizmatikus politikai vezető örömét fejezte ki a nagyszámú részvétel miatt.

"Az emberek megmutatták: pontosan értik a politikai helyzetet" - mondta az ellenzéki vezető.

"Hiszek abban, hogy Thaiföld ismét demokratikus ország lehet, az első lépés Prajuth tábornok távozása" - tette hozzá.

Hasonló megmozdulásokat tartottak több tartományban is.

Az elmúlt tizennégy évben többször is rivális tüntetők foglalták el a főváros egyes részeit, az indulatok nem egyszer összecsapásba torkolltak. A zavargások következtében két államcsíny is történt, az összecsapásokban több mint százan meghaltak.