Jennifer Doudna és Emmanuelle Charpentier kapta a Wolf-díjat

2020.01.13. 21:18
A modern génszerkesztési technológiai két úttörőjének, Jennifer Doudna amerikai biokémikusnak és Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológusnak ítélték idén az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat.

A Wolf alapítvány hétfőn jelentette be, hogy a CRISPR genomszerkesztő rendszer kifejlesztéséért kapja a díjat a két neves tudós, írja az MTI.

Kutatásuk forradalmasította az orvostudományt, utat nyitva jelenleg gyógyíthatatlan betegségek kezelése új formáinak megtalálása felé

- írták közleményükben.

Jennifer Doudnát elismerték az új technológia használatával kapcsolatos etikai vitákhoz való hozzájárulásáért is.

A Wolf-díjat a Nobel-díj előszobájának is tartják, számos Wolf-díjjal kitüntetett tudós később megkapta a Nobel-díjat is. Azokon a tudományos területeken, mint a matematika, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amelyet évente más-már terület - építészet, zene, festészet és a szobrászat - képviselői kapnak, 1981 óta ítélik oda. Öt kategóriában, mezőgazdaság, orvostudomány, kémia, matematika és művészet ítélik oda.

Idén a matematika területén Yacov Eliashberg leningrádi születésű amerikai és Simon Donaldson angol matematikus nyerte el a díjat. A fizika területén hárman osztoztak a díjban: Pablo Jarillo-Herrero spanyol, Allan Macdonald kanadai és Rafi Bistritzer izraeli fizikus.

A művészetek terén Cindy Sherman amerikai fotóművész, mezőgazdaság kategóriában Caroline Dean brit botanikus kapta a százezer dollárral járó díjat.  • Tippek
  • Árfolyam