Nem lesz újabb skót függetlenségi népszavazás

2020.01.14. 13:41

Elutasította kedden az újabb skót függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök. A skót kormányfő már tavaly októberben bejelentette, hogy ismét kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.

Johnson levélben reagált a skót kormányfő kezdeményezésére, amit a Downing Street ismertetett, írja az MTI. Levelében Johnson leszögezi: Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és elődje, Alex Salmond volt skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.

A 2014-es népszavazáson a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Johnson keddi levele szerint a brit kormány változatlanul a skót nép e demokratikus döntéséhez tartja magát. A brit miniszterelnök közölte: ennek alapján nem áll módjában teljesíteni azt a kérést, hogy London adja át az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges döntési hatásköröket Skóciának.

Nicola Sturgeon a decemberi nagy-britanniai parlamenti választások után szólította fel hivatalosan Londont arra: tegye lehetővé, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi referendum kiírásáról. A függetlenedési szándékot hátterében áll többek között, hogy a függetlenedés után Skócia önálló tagországként megpróbálna belépni az Európai Unióba. 

Johnson még novemberben kijelentette: ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra,

A KÉRVÉNYT TARTALMAZÓ LEVELET „MINDEN TÁRGYALÁS NÉLKÜL VISSZA A FELADÓNAK JELZÉSSEL LÁTJUK EL, ÉS EZZEL EL AZ ÜGY EL IS LESZ INTÉZVE”.  • Tippek
  • Lakáshitel