Halífa Haftár nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást, elhagyta Moszkvát

2020.01.14. 08:10

Nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást Halífa Haftár tábornagy, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, és elhagyta Moszkvát, közölték kedd reggel egybehangzóan arab és orosz sajtóforrások. Az MTI azt írja, előző nap a líbiai konfliktusban szemben álló felek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással.

A Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán vasárnap életbe lépett tűzszünetet részletező dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és Hálid al-Misri, a legfelső államtanács elnöke aláírta, Haftár és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh viszont kedd reggelig időt kért a részletek tanulmányozására.

Haftár az aláírás elutasítását indokolva a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió szerint kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete figyelmen kívül hagyta az LNA követeléseit.

A Sky News Arabíja tévécsatorna korábban azt jelentette, hogy a tábornagy a moszkvai tárgyalásokon ragaszkodott csapatai Tripoliba való bevonulásához és egy olyan új nemzeti egységkormány megalakításához, amelynek a tobruki parlament is bizalmat szavazott volna. A tábornagy, aki korábban  a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében, és követelte „a Szíriából és Törökországból átdobott” zsoldosok feltétel nélküli kivonását.

A szemben álló líbiai felek egész napos moszkvai egyezkedésében az orosz és a török diplomáciai tárca vezetője, Szergej Lavrov és Mevlüt Cavusoglu, illetve a két védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Hulusi Akar közvetített.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, majd az ország területén kettős hatalom alakult ki. Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftár tavaly április 4-én indította meg csapatait az egységkormány által uralt főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja tisztítani az országot a szerinte a kormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok kilátásba helyezte, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

A múlt héten ugyanakkor az LNA bejelentette: feltételesen beleegyezik, hogy vasárnap hajnali 1 óráról (közép-európai idő szerint 0 órától) határozatlan idejű tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány (GNA) erőivel szemben. Néhány órával később a nemzetközileg elismert kormány nyugtázta ezt, és az első jelentések szerint a tűzszünetet egy ideig betartották.

CSAKHOGY A KORMÁNYERŐK NYILATKOZATA SZERINT A FEGYVERSZÜNET ÉLETBE LÉPÉSE UTÁN „NÉHÁNY PERCCEL” LÖVÉSEKET RÖGZÍTETTEK A SALAHEDDIN ÉS AIN ZARA NEVŰ RÉGIÓKBAN.

 Törökország kedden közölte: nem vonakodnak „megleckéztetni" a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben harcoló Halifa Haftar tábornokot és hadseregét, ha folytatja támadásait a legitim vezetés és a líbiai emberek ellen – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában azt követően, hogy Haftar a líbiai rendezésről tartott hétfői moszkvai tárgyaláson nem írta alá a tűzszüneti megállapodást.

A török államfő, aki az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja elnöke is egyben, beszédében számos alkalommal is „puccsistának" nevezte Haftart. Erdogan közölte: az ENSZ-támogatta tripoli kormány rendkívül konstruktív és békéltető hozzáállást tanúsított Moszkvában, míg Haftar először igent mondott a fegyvernyugvásra, majd „hazugságpuccsot" hajtva végre távozott a tárgyalóasztaltól, és „megfutamodott" az orosz fővárosból.

Halifa Hatfárról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.  • Hírek
  • Csok