Pongrác
12 °C
23 °C

Bocsánatot kért a japán kormányfőhelyettes, mert etnikai homogenitásról beszélt

2020.01.14. 05:46

Bocsánatot kért kedden Aszo Taro japán kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter, mert előző nap arról beszélt, hogy Japán 2000 éve nyelvileg és etnikailag egységes, amivel bírálói szerint semmibe vette az országban élő nemzeti kisebbségeket, például az ország északi részén élő ainukat. Az MTI tudósítása szerint a politikus úgy fogalmazott sajtótájékoztatóján:

Ha olyan megjegyzést tettem, amely félreérthető, akkor jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom, amit mondtam.

Aszo egy nappal korábban egy fukuokai rendezvényen azt mondta, hogy egyetlen ország sincs, csak Japán, amely 2000 évig fennállt egyetlen nyelvvel, egyetlen közös etnikai csoportként, egyetlen dinasztiával. Kedden ezt úgy magyarázta, hogy arra gondolt, hogy Japánt ilyen sokáig fennállt, de nem kellett népvándorlással vagy idegen megszállással szembenéznie ennyi idő alatt.

Az ainuk őshonos nemzeti kisebbség Japánban; az ország északi részén, Hokkaidó szigetén élnek, valamint régebben az ország északi részéhez tartozó Kuril-szigeteken és az Oroszországhoz tartozó Kamcsatkán is megtalálhatók voltak. A kormányzat tavaly májusban törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely kiemelten védi az ainu kultúrát. Aszo kedden ezzel kapcsolatban közölte, hogy hétfői kijelentésével esze ágában sincs semmibe venni a kormány hivatalos álláspontját.