Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Kirúgtak pár hírszerzőt, mérgükben a levegőbe lövöldöztek a szudáni reptéren

2020.01.14. 20:45

Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret kedden: a szudáni hírszerzés (NISS) elbocsátott munkatársai Kartúmban a levegőbe lőttek tiltakozásul, amire válaszul nagy létszámban kivonultak a biztonsági erők. A repülőtéren túl egy időre lezárták Szudán légterét is, írja az MTI.

A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanúk látták, amit felvonultatták az egyik legbefolyásosabb szudáni milícia, a Gyors Támogatási Erők (RSF) és a hadsereg katonáit Kartúmban, miután fegyveresek tüzet nyitottak az NISS székháza előtt.

Feiszál Mohamed Száleh tájékoztatási miniszter a televízióban elmondta, hogy a lövöldöző fegyveresek a hírszerzés volt dolgozói voltak, akiket feldühített felmondásuk határideje és mikéntje.

A hatóságok továbbra is igyekszenek meggyőzni a fellázadt egységeket, hogy adják át fegyvereiket - mondta a miniszter, aki szerint sebesülés nem történt.

Szudánban polgári vezetők és a katonaság felügyelte hároméves politikai átmeneti időszak van, amióta áprilisban megbuktatták Omar el-Besir elnököt.

Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, a katonai tanács helyettes vezetője és az RSF feje elmondta, hogy a lövöldözések mögött Száleh Gos, a szudáni hírszerzés egykori vezetője áll.

Dagalo közölte, hogy bár a keddi incidenst nem tekinti puccskísérletnek, semmilyen ilyen lépést nem fognak eltűrni.

Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó katonai vezetők szerint a tiltakozó megmozdulás miatt nincs veszélyben az ország biztonsága, "a helyzetet erő alkalmazása nélkül sikerült ellenőrzés alatt tartani".

A hírszerzés reformja az Omar el-Besir távozásáért tüntetők egyik fő követelése volt. A menesztések a hírszerzés átalakításának keretében történtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport