Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

18 órán keresztül volt hó alatt a pakisztáni kislány

2020.01.15. 20:01 Módosítva: 2020.01.15. 22:02

Élve találtak meg szerdán a mentőalakulatok egy 12 éves pakisztáni lányt, aki 18 órán át volt a lavina által betemetett házukban Kasmírban, írja az MTI helyi forrásokra hivatkozva.

Száz halálos áldozatot követeltek a lavinák Kasmír pakisztáni részén a hét elején. Emellett a hegyekből lezúduló hó Indiában is legalább 10 embert ölt meg, és Afganisztánban is számos áldozatot szedett.

A pakisztáni katasztrófavédelmi hivatal szerint a lavinák miatt sok falu el van zárva a külvilágtól a festői szépségű Neelam-völgyben, de több földcsuszamlás is volt a térségben, ahol emiatt rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A mentőegységek még szerdán is kutattak túlélők után. Ezek egyik volt Samina. „Azt hittem, meg fogok halni” – mondta a lány a Reutersnek a muzaffarabadi kórházból, ahol több tucatnyi sérültet ápolnak.

Samina édesanyját már korábban kiásták az épületből, de Sahnaz Bibi elveszítette fiát és másik lányát. Az édesanya elmondta, hogy a katasztrófa nagyon gyorsan történt. „Nem hallottunk semmilyen morajt az előtt, hogy háromszintes házunkat betemette a hótömeg.” A házban családján kívül más falusiak is voltak, 18-an meghaltak közülük.

A térségben péntekre újabb erős havazást jeleznek a meteorológusok.