Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

45 millió embert fenyeget éhínség Afrika déli részén

2020.01.16. 16:54 Módosítva: 2020.01.16. 17:42

Rekordszámú, 45 millió embert fenyeget éhínség a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 16 országában az ismételten bekövetkezett aszályok, áradások, illetve a térség gazdasági zűrzavara miatt – írja az MTI.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) csütörtöki közleménye szerint a klímaváltozás hatalmas pusztítást végez a térség elszegényedett országaiban, amelyek alig tudnak megbirkózni az olyan természeti katasztrófákkal, mint amilyen a Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban tavaly tomboló Idai hurrikán volt. Emellett a térséget jelenleg kiterjedt szárazság is sújtja.

Ráadásul Zimbabwe, amely Dél-Afrika éléskamrájaként volt ismert, egy évtizede nem tapasztalt gazdasági válsággal – hiperinflációval, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, valamint áramkimaradásokkal küzd.

Ez az éhínség eddig nem tapasztalt méreteket öltött, s a bizonyítékok arra utalnak, hogy csak rosszabb lesz. Az idei viharszezon most kezdődött, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a tavalyi rendkívüli viharok okozta pusztítás megismétlődjék

– mondta Lola Castro, a WFP dél-afrikai regionális igazgatója.

A WFP az „ínséges időszakban” 8,3 millió embernek tervez segítséget nyújtani a nyolc legsúlyosabban érintett országban: Zimbabwében, Zambiában, Mozambikban, Madagaszkárban, Namíbiában, Lesothóban, Malawiban, illetve Szváziföldön. Ugyanakkor a humanitárius segítséghez szükséges 489 millió dollárból eddig csak 205 millió dollárt tudott a szervezet összegyűjteni, ezért erőteljesen támaszkodnia kellett a belső hitelfelvételre.

Castro szerint, ha a WFP nem szerzi meg a szükséges támogatást, az ENSZ Világélelmezési Programjának nem lesz más választása, mint hogy kevesebb embert kevesebbel segítsen a leginkább rászorulók közül.