Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

GettyImages-1199578729
2020.01.17. 10:46

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén, írja az MTI. A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet.

A tűzvészben eddig 29-en haltak meg.

A kontinensen az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és a szezonális bozóttüzek mellett súlyosbító tényező a klímaváltozás okozta felmelegedés is – a tűzvészek okairól itt írtunk részletesen. A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett a turizmusban.

Pénteken viszont tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legnagyobb lángok közelében.

Az elmúlt 24 órában a tűzvész érintette területek legnagyobb részén eső esett, ami nagyszerű hír! Szorítunk azért, hogy ez folytatódjon a következő napokban is

– írták Twitteren Új-Dél-Wales állam tűzoltói. Helyi idő szerint csütörtök reggel még 82 helyen égtek tüzek az államban, ezek közül még 30-at kell a tűzoltók ellenőrzése alá vonni. Egy másik tweetben egy fotót osztottak meg a egy üzenőtábláról: „Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”

Új-Dél-Walesen kívül a szomszédos Victoria államban, és a Kenguru-szigeten is többtucatnyi tűz ég – Ausztrália második legnagyobb szigetére viszont nem érkezett csapadék. A lángok itt komoly károkat okoztak a kivételes gazdagságú növény- és állatvilágban, odaveszett a koalák nagy többsége, és a populációjukat is teljes kihalás fenyegeti.

Az pedig továbbra is csak vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz a csapadékos időjárás. A nyár betetőzését január-február fordulójára várják, így a bozóttüzek még tovább pusztíthatnak a kontinensen az esőzések után.

(Borítókép:  Brook Mitchell / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.