Elsüllyedhetnek a Maldív-szigetek a klímaváltozás miatt

2020.01.17. 13:32 Módosítva: 2020.01.17. 23:55

Akár teljes egészében elsüllyedhetnek a Maldív-szigetek az ország külügyminisztere szerint, ha nem kapnak gyors pénzügyi segélyt a klímaváltozás következményeinek elhárítására, írja a Reuters. A világ egyik legmélyebben fekvő országának 530 ezres lakossága erősen ki van téve a viharoknak és az áradásoknak, ugyanis

Területének több mint 80 százaléka mindössze egy méterrel van a tenger vízszintje felett.

Az ENSZ decemberi madridi klímacsúcsán a kisebb államok igyekeztek pénzügyi támogatásokat szerezni a klímavédelmi céljaikhoz, konkrét eredményeket viszont nem sikerült elérniük. „A kis államok helyzete nem egyszerű. Mire megkaphatjuk a pénzügyi támogatást, már lehet, hogy a víz alatt leszünk” – mondta Abdulla Shahid külügyminiszter a hírügynökségnek.

Tengeri falakat kell építenünk a szigetek védelme érdekében. Drága, de szükségünk van rá. Nem várhatunk addig, míg mindegyikük eltűnik

Az ország gazdaságának két fő ágazata, a turizmus és a halászat is a partokra épül, és ott összpontosul az infrastruktúra is. Eddig évi 10 millió dollárt költöttek a partmenti védelmi rendszerre, de még körülbelül 8,8 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy minden lakott sziget védelemben részesüljön, írta a környezetvédelmi minisztérium 2016-os becslése.

Az ENSZ már létrehozott egy alapot a fejlődő országoknak a klímaváltozás elleni küzdelemre, ezen keresztül mintegy 24 millió dollárnyi forrásra lenne jogosult a Maldív-szigetek – ezt viszont még nem kapták meg. Ra sheed Hassan környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az országokon kívül bankokat is megkeresnek a kívánt összeg eléréséhez.

Azonban szerinte egyáltalán nem fair, hogy  miközben a Maldív-szigetekhez hasonló kisebb országok szenvedik meg az éghajlatváltozást, addig a nagyobb szennyező hatalmaknál kell könyörögniük a segélyért.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.