Mihály
2 °C
16 °C

150 milliárd forintnyi fegyvert veszített el az USA Jemenben

2020.01.19. 18:03

500 millió dollárnyi (150 milliárd forintnyi) Jemenbe küldött fegyverrel és járművel nem tud elszámolni a Pentagon – írja a Washington Post. Amerikai tisztségviselők szerint a fegyvereket megszerezhették lázadók, akiket Irán támogat, de akár még az al-Kaida is magkaparinthatta azokat.

A politikai forrongások és a kormány széthullása miatt az USA védelmi minisztériuma nem tudja nyomon követni, hogy hol vannak a fegyverek, a lőszer, a járművek és a drónok, amiket segélyként küldtek a közel-keleti országba. A nyilvántartást az is megnehezíti, hogy tavaly év végén az Egyesült Államok bezáratta a Szanaa-ban lévő követségét, é visszahívta a legtöbb katonai tanácsadóját.

Pentagoni tisztségviselők szerint nem valószínű, hogy kiderül, hogy hova kerültek a fegyverek, és amúgy se tudnak szinte semmit tenni, hogy azok ne kerüljenek ellenséges kezekbe.

Egy, a Capitoliumban dolgozó jogi tanácsadó szerint úgy kell kezelni a fegyvereket, hogy már rossz kezekbe kerültek. Ugyan nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a fegyvereket és az eszközöket ellopták, de az biztos, hogy a Pentagon elvesztette azokat. Egy tisztségviselő szerint egy instabil országban még a legjobb körülmények között se tudják 100 százalékban garantálni, hogy a fegyverek az USA-nak kedvező kezekben maradnak.

A siíta húszi felkelők több katonai támaszpontot is megszereztek az ország északi részén – még a fővárosig, Szanaaig is eljutottak, ahol korábban az USA által kiképzett terrorelhárító erők állomásoztak. Más támaszpontokat az al-Kaida foglalt el. Emiatt a Pentagon beszüntette a katonai segélyek küldését (csak idén 125 millió dollárnyi fegyvert és járművet küldtek volna Jemenbe). Az így felszabadult eszközöket más közel-keleti és afrikai országokba küldik majd.

A helyzet ugyan kellemetlen az USA-nak, de Jemenben azért nem fogja nagyon kibillenteni a mérleget. Az elveszett szállítmányokban csak kisebb fegyverek vannak, a helyi bazárokban komolyabb fegyvereket is lehet kapni (az USA után Jemenben a második legnépszerűbb a magánfegyver-tartás).