Mátyás
1 °C
15 °C

Harry herceg: Nem volt más választásunk

2020.01.20. 05:52

Harry herceg szerint neki és feleségének, Meghan hercegnének az elmúlt évek kihívásai után nem maradt már választása, csak az, hogy mindketten visszalépjenek a brit királyi családban betöltött hivatalos szerepüktől. Harry a Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén beszédében nem titkolta, hogy a történtekért a sajtót is felelőssé teszi. A beszéd a CNN vagy a BBC videójában nézhető végig:

Az udvar a hétvégén jelentette be, hogy Harry és Meghan gyakorlatilag kivonul a királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányban ezentúl nem részesülnek és Harry nagymamáját, II. Erzsébet királynőt sem képviselhetik hivatalos fórumokon.

A házaspár emellett a jövőben - várhatóan tavasztól - nem használja az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) titulust sem, amelyre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegné pedig Harry feleségeként tarthatott igényt, emlékeztet az MTI.

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár január második hetében teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben ideje egy részét Kanadában tölti.

A világszerte hatalmas feltűnést keltő fejleményről Harry az általa alapított, elsősorban a HIV-fertőzött afrikai gyermekek megsegítésére létrehozott Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén beszélt először személyesen nyilvánosan. Azt mondta: nagyon elszomorítja, hogy a helyzet idáig fajult, és nem könnyű szívvel hozta meg azt a döntést, hogy visszalép hivatalos funkcióitól. Kijelentette ugyanakkor:

a döntés sokévnyi kihívás után, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg, miután nem maradt más reális választási lehetőségünk.

Hozzátette: Meghannal együtt azt remélték, hogy a továbbiakban is szolgálhatják a királynőt, a Nemzetközösséget és a fegyveres erők azon szervezeteit, amelyekhez ő kötődik, de mindezt közpénzek igénybevétele nélkül szerették volna tenni.

Sajnos azonban ez nem bizonyult lehetségesnek

– mondta Harry herceg. Azt is mondta, elfogadta a helyzetet, és reméli, hogy döntésével békésebb életet tud teremteni a családjának. emlékeztetett arra, hogy amikor édesanyja, Diana hercegné 23 éve meghalt, sokan a segítségére siettek és igyekeztek óvni őt,

ám a média erőteljes hatalom

és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnét szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke, ráadásul Meghant, a feleségét rengeteg méltatlan támadás is érte a brit sajtóban. Harry tavaly októberben, miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánélete védelme érdekében, hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat, és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik

– fogalmazott akkor a herceg.

Ebben a cikkünkben  összefoglaltuk a visszalépést érintő, legfontosabb kérdéseket, a védelemtől a pénzügyekig: