700 ezres büntetést kell fizetnie Marosvásárhely polgármesterének gyűlöletbeszédért

2020.01.22. 15:22 Módosítva: 2020.01.22. 15:27

Súlyos, 700 ezer forintnak megfelelő bírságot kapott Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere gyűlöletbeszéd miatt a román Országos Diszkriminációellenes Tanácstól, miután a városi elöljáró a Facebookon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében - írja az MTI. 

Egyhangúlag hozott döntéssel szabták ki a 10 ezer lejes bírságot, ami az egyik legsúlyosabbnak számít, amit közéleti személyiségek nyilatkozataik miatt kaptak. A testület szerint a polgármester állítása kimeríti a gyűlöletbeszédet fogalmát, sérti a magánéletet, előítéleteket terjeszt és táplál a társadalomban, és megbélyegez egy közösséget.

Dorin Floreát korábban más ügyekért már elmarasztalta a testület, szintén a roma, illetve a magyar közösség jogainak megsértése miatt. Asztalos cáfolta a polgármesternek azt a korábbi állítását, miszerint a bíróságon valamennyi eljárást megnyert volna a diszkriminációellenes tanács ellen. 

A Maszol.ro azt írja, hogy a Facebook-oldalán jelentette be a polgármester, hogy  megfellebbezi a döntést, tehát az ügy a bíróságon folytatódik. Bejegyzése szerint nem ért egyet a diszkriminációellenes tanáccsal, aminek döntését elsietettnek tartja. „Romániában sokszor bűncselekménynek számít kimondani az igazat” – summázott. 

A diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást a polgármester ellen, miután ő azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak. Florea a Romániában gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális ankétot kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.  • Bérelnék
  • Bankszámla