Lemondott az egyik legsikeresebb populista mozgalom vezetője

2020.01.22. 20:42
Szerda este bejelentette lemondását az olasz populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) éléről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter.

Luigi Di Maio a bejelentését indokolva azt mondta, elérkezett az ideje, hogy az Öt Csillag Mozgalmat „újraalapítsák” és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Feladatomat elvégeztem, egy korszak lezárult, de az M5S története tovább folytatódik.

Hozzátette, hogy a pártból nem lép ki, a külügyminiszteri tárcát megtartja, az M5S tavaszi kongresszusán új elképzelésekkel akar részt venni. Addig a pártot Vito Crimi, az M5S vezetőségi tagja vezeti.

Az M5S tartományi felelősei előtt mondott mintegy egy órás beszédében Luigi Di Maio felidézte a párt 2013-as parlamenti bejutását, amikor az M5S tagjai "teljesen ismeretlenek voltak, de teljes bizalommal voltak egymás iránt". Úgy vélte, a pártot az utóbbi két évben kétszer is kormányra juttatták, de az M5S-n belüli bizalom megcsappant:

megvédtem a pártot csapdáktól és árulóktól (..) mert a legádázabb ellenségek belülről támadnak (...) Inkább tartsanak naivnak, mint szélhámosnak, inkább ember akarok lenni, nem szemétláda!

Luigi Di Maio egy igen jó vizuális elemmel színesítette beszédét: amikor végzett, levette magáról a nyakkendőjét, utalva arra, hogy vissza akar térni a párt eredeti mozgalmi életéhez.

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt túlzás nélkül a megsemmisülést kockáztatja.

A kormányba kapaszkodva merül el a pártja

A még mindig csak 34 éves Luigi Di Maio 2017 szeptemberében vette át az M5S vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Vezetésével az M5S a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie, és bár a M5S jelölte a miniszterelnök Giuseppe Contét, a kormányfő súlytalannak bizonyult a pártvezér-miniszterei mellett.

Miután pártja szakított a Ligával, Luigi Di Maio a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást, és a külügyminiszteri tisztséget vette át. Azonban az M5S-Liga másfél éves kormánya alatt Salvini szintén populista, de annak jobboldali változatát gyakorló pártja megkétszerezte erejét, és a legnagyobb olasz párttá vált. A civil mozgalomból párttá lett M5S támogatottsága viszont a felére esett vissza, a tavalyi EP-választásokon 17,4 százalékra csökkent. A kormányváltást követő októberi tartományi választásokon, Umbriában pedig már csak 7,4 százalékkal teljesített.

Az M5S gyengülése felerősítette a belső ellentéteket, megkérdőjelezte Luigi Di Maio politikai döntéseit: a párt több befolyásos tagja is "egyeduralminak" nevezte Di Maio vezetési stílusát, választást szorgalmazva a miniszteri és a pártvezetői tisztség között. Jellemző, hogy az M5S-t 12 szenátora és 19 képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. A felsőházban a kormánypárti M5S, PD és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország közös ereje így 152 főre csökkent: a többséghez 161 szavazatra van szükség, tehát a kormánypártok a 18 fős független frakcióra kell, hogy támaszkodjanak.

Luigi Di Maio tavaly májusban a párt szokása szerint online szavazásra bocsátotta távozását, akkor azonban a párt szavazói támogatásukról biztosították.

Giuseppe Conte miniszterelnök már leszögezte, hogy az M5S vezetőváltása nem befolyásolja a kormány munkáját. A szövetséges Nicola Zingaretti PD-főtitkár sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy ő nem mond le, ha a PD elveszíti Emiliát. A nagy rivális Matteo Salvini úgy nyilatkozott, nem Luigi Di Maio, hanem Beppe Grillo árulta el az M5S szavazóit, amikor „összeborult a baloldallal“. Salvini megjegyezte – egyébként a szavazói mozgások alapján jogosan -, hogy az M5S csalódott szavazói a Ligát választják.