Franciaországban megjelent a koronavírus, ez az első megerősített eset Európában

2020.01.24. 17:41 Módosítva: 2020.01.25. 08:45

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

Valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

Csütörtöki értesülések szerint öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A gyanús esetek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Magyarországon nincs

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO). A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre – mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter közölte: ennek ellenére hoztak intézkedéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.

Szijjártó Péter elmondta: Vuhan városát, ahol a vírust észlelték, a kínai hatóságok lezárták.

Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját, és regisztráljanak konzuli védelemért.

A CNN percről percre tudósítása szerint az Angliában talált 14 gyanús esetből mindegyik negatívnak bizonyult. Kínán kívül jelenleg 22 esetet tartanak nyilván, így oszlik meg:

Thaiföld – 5

Szingapúr – 3

Tajvan – 3

Hong Kong – 2

Makaó – 2

Japán – 2

Vietnam – 2

Dél Korea – 2

USA – 1

40 millió ember mozgását korlátozzák

Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, 40 millió ember mozgását korlátozzák, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amikben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést – írja az MTI. 

Egy Vuhanban tanuló orvostanhallgató a Twitteren közölt videókat, hogy milyen az élet most az egyik lezárt városban, ez az egyik: 

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt. Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert, közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, a halálos áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományokban hunyt el. Az ország 31 tartományából 29-ben regisztráltak fertőzötteket, már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

Vuhani életképek:

A vírusnak az eddigiekkel ellentétben most már fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta.

A fővárostól 130 kilométerre található Tiencsin városában a vasúti személyzet két olyan tagjánál diagnosztizálták a fertőzést, akik előzőleg ugyanabban a vasúti kocsiban teljesítettek szolgálatot – jelentette pénteken a város járványügyi központja. A szóban forgó vonatot átvizsgálták, a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket pedig orvosi megfigyelés alá helyezték.

Ügynököket jelölnek ki, kórházat építenek

A kínai kormány szerepét betöltő Államtanács a weboldalán tett közzé felhívást, amelyben az óvintézkedésekkel kapcsolatos mulasztások bejelentésére szólította fel a lakosságot. A felhívásban azt írják: ügynököket jelölnek majd ki mindenféle késlekedés, információ-elhallgatás, hanyagság és nem megfelelően végzett járványügyi intézkedés kivizsgálására.

A 11 milliós városban emellett jelenleg több száz munkás dolgozik egy 1000 páciens ellátásra alkalmas kórház felépítésén. Az előregyártott elemekből készülő épület felállítására hat napot szánnak, a kórház pedig a tervek szerint már február 3-án megkezdené a működését. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint a munkásoknak napi 1200 jüant (52 ezer forint) – vagyis az átlagos bérük háromszorosát – fizetik azért, hogy minél gyorsabban folyjon az építkezés. A 17 évvel ezelőtti atípusos tüdőgyulladás (SARS) járvány idején Pekingben volt példa hasonló intézkedésre: akkor több ezer munkás dolgozott azért, hogy néhány nap alatt felhúzzanak egy betegellátó központot a fővárosban.

Bezárt látványosságok

Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is. A CNN szerint öt McDonald's éttermet zártak be. 

A pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot pénteken, hogy ha a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken – vagyis Vuhanban vagy környékén –, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is eltarthat.

Visszatérítik a jegyek árát

A kínai államvasút és a polgári repülési hatóság pedig közölte: minden utasnak visszatérítik a január 24-e utánra érvényes belföldi vonat- vagy repülőjegye árát, ha elővigyázatosságból mégsem szeretne útra kelni.

Védőruhát viselő munkások egy pekingi metróállomáson felállított ellenőrző pontnál 2020. január 24-én.
Védőruhát viselő munkások egy pekingi metróállomáson felállított ellenőrző pontnál 2020. január 24-én.
Fotó: Mark Schiefelbein / MTI

A kínai járványügyi központ pénteken, egy újonnan életbe léptetett, nemzeti kutatáskiszolgáló rendszeren keresztül közzétette az új koronavírus első törzsének adatait. A weboldalon továbbá a vírusról készült elektronmikroszkópos felvételek, valamint a vírus azonosításhoz szükséges tesztek is elérhetők. Ugyanitt közlik majd a vírussal kapcsolatos tudományos-technológiai adatokat és forrásanyagokat is, hogy ezzel segítsék a vonatkozó kutatásokat.

A kínai tudományos és technológiai minisztérium pedig nyolc kutatási projektet indított el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség alapján az MTI. Arról, hogy kell-e félni az új kínai tüdőgyulladásról, korábban ebben a cikkben írtunk:  • Hírek
  • Lakáshitel