Fülöp, Evelin
EUR 393,65 Ft
USD 368,68 Ft
13 °C
27 °C

Új külügyminisztert és védelmi minisztert neveztek ki Észak-Koreában

2020.01.24. 11:08

Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó kormánybizottság vezetőjét nevezték ki külügyminiszternek Észak-Koreában Ri Jongho helyett, írja az MTI az állami médiára hivatkozva. Ri Szongvon beszédet mondott a Phenjanba akkreditált diplomáciai testületek tagjai számára rendezett csütörtöki fogadáson, és a KCNA hírügynökség erről beszámoló jelentésében külügyminiszternek nevezte őt. A fogadást a Holdújév első napja alkalmából rendezték meg, amely szombatra esik.

Hírügynökségek értesülései szerint az új miniszter a hadsereg nyugalmazott ezredese, a 2000-es évek közepétől mostanáig a két Korea közötti katonai tárgyalások egyik vezetője volt. Közel áll Kim Jongcsol volt katonatiszthez, aki a Koreai Munkapárt alelnöke.

Az AP és az AFP hírügynökség azt írja Ri Szongvonról, hogy kevés külpolitikai tapasztalattal rendelkezik, ezzel szemben éles nyelvű, ami utalhat arra, hogy Phenjan keményebben akar fellépni az Egyesült Államokkal szemben a nukleáris tárgyalásokon.

Dél-Koreában leginkább arról híresült el, hogy egy alkalommal beolvasott dél-koreai üzletembereknek, mert nem volt elégedett a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésével. Dél-koreai tisztségviselők beszámolója szerint egy közös étkezésen megkérdezte az üzletembereket, hogy nem akad-e a torkukon a nenmjon nevű hagyományos koreai hideg tészta.

Ri Szongvon a munkapárt központi bizottságának egyik póttagja. Arról nincs értesülés, hogy mi lett Ri Jongho volt külügyminiszterrel, jegyezte meg az AP. Diplomáciai források beszámoltak arról, hogy Észak-Korea a múlt hét végén tájékoztatta a phenjani külföldi nagykövetségeket Ri Jongho külügyminiszter leváltásáról, aki 2016 óta töltötte be a tisztséget.

A védelmi tárca élén is volt változás közben: az új miniszter Kim Dzsonggvan lett, aki eddig a nagy építkezéseket felügyelte az országban, írta a Kyodo hírügynökség. Az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről szóló, Egyesült Államokkal folyó tárgyalások zsákutcába jutottak tavaly, miután Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban megtartott második csúcstalálkozóján nem tudtak megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás