Elemér
-1 °C
10 °C

A tengeren hajtott végre kényszerleszállást az amerikai légierő helikoptere Japánban

2020.01.25. 12:36

A tengeren hajtott végre kényszerleszállást az amerikai légierő egyik helikoptere Japán déli partjainál, írja az MTI a Kyodo hírügynökség alapján.

Az eset a déli Okinava sziget partjaitól 150 kilométerre történt. A Seahawk MH-60 típusú harci helikopter személyzetének mind az öt tagját kimentette és partra szállította a japán parti őrség hajója. A kényszerleszállás oka egyelőre nem ismert.

Japánban az elmúlt években többször történtek balesetek az ott állomásozó amerikai hadsereg harci gépeivel vagy más haditechnikái eszközeivel, ami aggodalmat váltott ki a helyi lakosságban.

Tavaly november elején egy F-16-os amerikai vadászbombázó leejtett egy 230 kilogrammos gyakorlóbombát Aomori prefektúrában, egy falusi iskola közvetlen közelében, nem messze egy olyan üzemtől, amely a japán atomerőművek fáradt üzemanyagát dolgozza fel. Senkinek sem esett baja, de a japán kormány tiltakozását fejezte ki az amerikai hadseregnél. A helikopter és a repülőgép tulajdonságait ötvöző, billenőrotoros Osprey típusú konvertiplánok is többször szenvedtek balesetet.

A szigetországban állomásozó amerikai haderő nagy része Okinaván található.