Az iraki biztonsági erők megrohamozták a tüntetőket, többen meghaltak

K  AP20200121335
2020.01.25. 17:39 Módosítva: 2020.01.25. 19:54

Az iraki biztonsági erők megrohamozták szombaton Bagdadban a kormányellenes tüntetések fő helyszínét, és megpróbálták megtisztítani a tiltakozóktól a déli városokat is; rendőrségi és orvosi források szerint a hatósági akciókban négy ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek – írja az MTI. 

A razziák néhány órával azután kezdődtek, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.

A hitszónoknak engedelmeskedő tüntetők szombatra virradóra kezdték elhagyni a tüntetők táborait Bagdadban. Az összetűzés azután kezdődött, hogy a hatóságok elkezdték eltakarítani a központi Tahrír téren elhelyezett betontorlaszokat onnan, ahol a tüntetők hónapok óta táboroztak, illetve egy hídról, amely a Tigris folyó felett ível át.

A biztonsági erők a dél-iraki Bászra városában is razziát tartottak a tüntetők gyülekezései helyén, és őrizetbe vettek 16 embert.

A bagdadi zavargásokban legalább egy ember meghalt, és harmincan megsebesültek. Az ugyancsak déli Násziríjában hárman haltak meg és 14-en megsebesültek, amikor a biztonsági erők elfoglaltak egy hidat, amelyet napokkal ezelőtt szálltak meg a demonstrálók.

A biztonsági erők könnygázt és éles lőszert is bevetettek tömegoszlatások során az október elejétől tartó tüntetéseken. A Reuters összesítése szerint az erőszakcselekményekben több mint 450 ember halt meg.

(Borítókép: Iraki tüntetők által felgyújtott útakadály ég Bagdadban 2020. január 21-én. Fotó: MTI / AP / Hadi Mizban

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport