Elemér
-1 °C
10 °C

Irán felszámolt egy nemzetközi drogkereskedő bandát, és kivégezte vezetőjét

2020.01.25. 14:49

Irán felszámolt egy nemzetközi kábítószer-kereskedő hálózatot, és kivégezte vezetőjét, valamint egy másik bandatagot - jelentette szombaton az ISNA félhivatalos hírügynökség, írja az MTI.

A szervezet 36 éves vezetőjének több álneve volt, egyebek között a "Perzsa-öböl Krokodiljaként" ismerték. Aközben tartóztatták le, hogy "több mint száz tonna kábítószert továbbított nemzetközi vizeken" - közölte Ali Szálehi, Hormozgán tartomány főügyésze. Kivégzésük napját nem árulta el a tisztségviselő.

A szervezet Irán és a térség egyik legnagyobb hálózata hírében állt, a felderítését szolgáló hírszerzési műveletek csaknem öt évet vettek igénybe. Működése alatt a hálózat csaknem 400 tonna drogot csempészett be Iránba, és 45 milliárd forintnak megfelelő összegű, tisztára mosott pénzt fektetett be a helyi ingatlanpiacon. A banda többi tagját összesen 420 év börtön- és 47 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték - közölte a főügyész.

Az iráni igazságügyi hatóságok honlapjáról, a Mizan Online-ról megtudható, hogy húsz embert ítéltek el az ügyben.

Irán hivatalosan nem közöl adatokat a kivégzett elítéltekről, de az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet számítása szerint 2018-ban legalább 253 emberen hajtották végre a halálbüntetést az országban.