Már 29 halottja van a törökországi földrengésnek

2020.01.25. 17:07 Módosítva: 2020.01.26. 00:05

A szombat esti adatok szerint már legkevesebb 29 halálos áldozata van a törökországi földrengésnek írja az MTI. A sebesültek száma jóval ezer felett van. 

6,8-as fokozatú rengés pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) rázta meg Délkelet-Törökországot. A BBC szerint a legsúlyosabb helyzet Elazig és Malatya tartományokban volt, az előbbiben 18, az utóbbiban pedig legalább négyre teszik a halottak számát.

Mivel a hatóságok több mint 200 utórengést rögzítettek, ezért a lakók egyelőre nem mehetnek vissza a házaikba, akkor sem, ha azoknak látszólag nem történt semmi baja. Azok, akiknek a háza összedőlt, sátrakban húzzák meg magukat, amelyeket a mentőegységek és a hatóságok biztosítottak számukra. 

Néhány órával a földrengés után még csak 14 halottról és 57 sebesültről írt a török katasztrófavédelem, szombatra viszont 1000 főre emelkedett a sebesültek száma. Folyamatosan mentik az összedőlt házak alatt rekedt embereket, eddig 42 embert szedtek ki a romok alól, de 22 áldozatot még mindig keresnek.

A beszámolók szerint egy idős nőt 19 óra után sikerült élve kiszabadítani, de volt olyan áldozat is, aki miután maga alá temette egy összedőlt épület, felhívta a rokonait, és elmondta, pontosan hol találják meg. Egy ugyancsak romok alól kihúzott 12 éves kisfiú viszont később belehalt sérüléseibe.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő meglátogatta a földrengés által sújtott régiókat, és részt vett néhány áldozat temetésén. Áder János levélben fejezte ki részvétét az áldozatok családjának. Az államfőnek címzett levelében azt írta, hogy a magyarok szívből együtt éreznek az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánnak.

 A baráti török nép mind a mentésben, mind pedig a komoly károkat szenvedett települések újjáépítésében számíthat a magyar fél segítségére és közreműködésére

– írta Erdoğannak Áder.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport