Albin
0 °C
10 °C

Az Európa Tanács vizsgálatot indít a lengyel jogállamiság helyzetének ügyében

2020.01.28. 23:49

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) kedden úgy döntött, hogy vizsgálatot indít a lengyel demokratikus intézmények működésével és a jogállamiság lengyelországi helyzetével összefüggésben, írja az MTI.

A közgyűlés 140 szavazattal 37 ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kijelentette, hogy a közelmúltbeli lengyel reformok

"aláássák, és súlyosan károsítják az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiság helyzetét".

A megfogalmazás szerint a lengyel igazságszolgáltatási rendszer "jelentősen ki van téve a politikai beavatkozásnak", az elfogadott reformok tovább rontják a bírói kar függetlenségét. Aláhúzták, a jogállamiságot tiszteletben tartó demokratikus kormányoknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk azokat a bírósági határozatokat sem, amelyek ellentétesek érdekeikkel, különös tekintettel az Alkotmánybíróság határozataira.

Az állásfoglalásban egyebek mellett arra szólították fel az illetékes lengyel hatóságokat, hogy

vizsgálják felül a bírói karra vonatkozó teljes reformcsomagot, és módosítsák a vonatkozó jogszabályokat az Európa Tanács ajánlásaival összhangban.

A közgyűlés elismerte azokat az intézkedéseket, amelyeket a lengyel hatóságok az igazságszolgáltatást érintő hiányosságok kiküszöböléséért hoztak, megismételte ugyanakkor, hogy minden reformnak "teljes mértékben összhangban kell lennie az európai normákkal és szabványokkal, hatékonyan kell erősítenie a bírói függetlenséget és a jogállamiságot".

Ahogy azt megírtuk, öt nappal ezelőtt a lengyel parlament másodjára is megszavazta a bírák gyülekezési és véleménynyilvánításai jogait súlyosan korlátozó úgynevezett „szájkosártörvényt". A lengyel parlament alsóháza annak ellenére mondott igent másodjára a törvényre, hogy a szűk ellenzéki többségű felsőház múlt pénteken visszaküldte a szejmnek, mert az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság megállapította: aláássa a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét.

A Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselői által dominált szejmet hidegen hagyta az európai jogászszakma egyöntetű tiltakozása a lengyel jogállamiság leépítése ellen, pedig ilyen határozott és egységes módon eddig a 2017 óta tartó lengyel igazságügyi reform egyetlen eleme ellen sem tiltakoztak. A felháborodás fő oka, hogy a törvény pénzbeli bírságokkal és végső esetben elbocsátással büntetné azokat a bírókat, akik megkérdőjelezik az igazságügyi reformot, és megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét a lengyel joggal szemben.