Albin
0 °C
10 °C

Letartóztattak öt orosz rendőrt, akik egy ismert újságírót akartak drogügybe keverni

2020.01.29. 13:44
Szerdán őrizetbe vett és kihallgatott az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Moszkvában öt leszerelt rendőrt, akik nyáron megpróbálták kábítószerügybe keverni Ivan Golunov ellenzéki újságírót.

Az SZK szerint a hamis bizonyítékok miatt júliusban az állásukból is elbocsátott rendőrökkel szemben az vád, hogy hamis bizonyítékok alapján próbálták meg Golunovot rács mögé juttatni.

Golunovot, a Meduza független hírportál – melyet az orosz sajtóviszonyok miatt egyébként a lettországi Rigából üzemeltetnek - szerzőjét június elején vették őrizetbe kábítószerrel való üzérkedés vádjával, majd a rendőrségen bántalmazták is. A független újságírók, a Kreml neheztelését kiváltó politikusok és vállalkozók ellen rendszeresen alkalmazott, rendkívül trehányul kivitelezett akció széles körű felháborodást keltett.

27540026 10212427056533118 4274811402065244655 n
Fotó: Ivan Golunov / Facebook

Golunov mellett kétezer ember vonult utcára Moszkvában, és bár negyedüket őrizetbe vették, június 11-én mégis meghátrált a hatalom, és ejtették az újságíró elleni vádakat, és megszüntették az eljárást. Június 13-án pedig Vlagyimir Putyin államfő menesztette az érintett rendőrök feletteseit, Andrej Pucskov vezérőrnagyot, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnokát, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagyot, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetőjét.

Golunov ennek ellenére novemberben beperelte a rendőrséget, amiért passzivitást tanúsított az ügyében indított nyomozásban. Ügyvédjei azt közölték vele,

az újságíró befeketítésére irányuló kísérletre vonatkozó dossziét titkosították, pedig nem volt benne államtitok.