Ida
6 °C
9 °C

Petíciót indítottak Dél-Koreában és Malajziában, hogy tiltsák ki a kínai turistákat

2020.01.29. 13:31

Több százezren írtak már alá Dél-Koreában és Malajziában olyan petíciót, amelynek a támogatói azt követelik, hogy átmenetileg ne engedjék be országaikba a kínai turistákat az új típusú koronavírus okozta járvány miatt, írja az MTI.

Dél-Koreában szerdáig 578 ezren írták alá a kezdeményezést. A petíció elindítója azzal érvel, hogy a koronavírus Kínából kezdett el terjedni, és még a Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea sem enged be jelenleg kínaiakat a területére. Több aláíró a megjegyzés rovatban utalt rá, hogy aggodalommal tölti el őket, amikor munkájuk során - az idegenforgalomban például - kínaiakkal kell érintkezniük.

Mun Dzse In dél-koreai államfõ (j) maszkot visel a koronavírus elleni védekezésül a szöuli központi kórházban tett látogatásán 2020. január 28-án
Mun Dzse In dél-koreai államfõ (j) maszkot visel a koronavírus elleni védekezésül a szöuli központi kórházban tett látogatásán 2020. január 28-án
Fotó: MTI

Malajziában több mint 400 ezren írtak már alá egy hasonló kezdeményezést. A petíció számos támogatója azzal vádolta meg a kínaiakat, hogy "nem higiénikus" életmódjuk idézte elő a járványt.

Dél-Koreában és Malajziában is eddig négy-négy fertőzöttről tudnak. Dél-Korea csütörtökön és pénteken nagyjából 700 állampolgárát készül hazaszállítani a közép-kínai Vuhan városából, ahol a betegség először megjelent.

Eközben 15 ezer hongkongi orvos sztrájkkal fenyegetve követeli, hogy a hatóságok vezessenek be Kínával szemben határzárat. A Kínához tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező városállamban jelenleg nyolc, koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán beszélt arról, nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten jelezték, hogy elhagynák a térséget. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet, mondta Szijjártó.

Budapest már érzi a kínaiak hiányát 

Már most kimutatható hatással van a koronavírus a magyarországi turizmusra: hétfő óta nem indulnak el a szervezett turistacsoportok európai körutazásaikra Kínából, a következő napokban több száz kínai vendég már biztosan nem érkezik meg lefoglalt budapesti szállására, szemlézi az MTI a Világgazdaságot.

Tavaly január és november között 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták a kínai turisták, akik többsége csoportosan, több európai országot érintő körutazásra befizetve érkezett Budapestre.

Magyarország és a közép-európai régió egyik legnagyobb kínai beutaztató társasága, az EETS igazgatója, Lázár Judit a lapnak elmondta: egyelőre 20 százalékos lemondásnál tartanak a következő, nagyjából két hétre. Az Európában már úton lévő kínai turistacsoportok nem indulnak haza, ők a járvány kitörése előtt keltek útra - tette hozzá.

Jelenleg turisztikai szempontból kevésbé forgalmas időszakot érint a visszaesés, a kínai utazási szezon csak később, áprilisban, májusban kezdődik - írta a Világgazdaság.

A Budapest Airport a lappal azt közölte, hogy a koronavírussal kapcsolatos légitársasági intézkedésekről egyelőre nem kaptak értesítést. Arról, hogy az elmúlt napokban bejelentett és megnyitott új, közvetlen kínai desztinációk esetében az utazási korlátozások miatt esetleg módosítani kell-e a járatokat üzemeltető légitársaságok és a Budapest Airport közötti szerződéseket, a társaság arra hivatkozva nem adott tájékoztatást, hogy a megállapodások részletei üzleti titoknak minősülnek.

Ferihegyre egyébként tavaly a Kínából érkező összes utas 55 százaléka, 103 ezer ember érkezett közvetlen kínai légi járattal - írta a lap.