Albin
0 °C
10 °C

Ellátási káosz van Vuhanban

2020.01.29. 12:46

Hosszú kórházi sorok, köhögő emberek tömege, akiket egyre kevésbé tudnak ellátni a túlterhelt kórházak – írta le az egészségügyi helyzetet az AFP a koronavírus-járvány központjából, a 11 milliós – a karantén előtti exodus miatt jelenleg csak 6 milliós – Vuhanból.

Két napja nem aludtam, kórházról kórházra járok – mondta a Hong Kong Free Press szerint egy vuhani, 30 év körüli beteg, aki tünetei miatt próbált orvoshoz jutni. Tapasztalata azt is jelzi, hogy sokkal több fertőzött lehet, mint az a hatezer, akit a hatóságok nyilvántartanak.

Aggasztó az is hogy sokan épp a kórházi sorban állásban kapják el a vírust, noha esetleg eredeti tüneteik nem is ahhoz voltak köthetők. A zsúfoltság, a potenciális és bizonyosan beteg emberek keveredése ezen a január 25-i vuhani felvételen is látható:

Az 56 miliós Hupej tartomány tucatnyi városában bevezetett karanténnal szemben épp az lehet az egyik kifogás, hogy az egészségeseket a betegekkel zárja össze, így legalább annyira hozzájárulhat a betegség terjedéséhez, mint az izolálásához, ráadásul csökkentheti a hatóságokkal való együttműködési hajlandóságot, ami megint a vírus terjedésének kedvezhet.