Mátyás
1 °C
15 °C

A lyoni érseket felmentették, bár nem jelentette a pedofíl eseteket

2020.01.30. 15:53

Felmentették Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit azzal vádoltak egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak.

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság, csütörtökön a lyoni fellebbviteli bíróság ezt a döntést változtatta meg. A bírák első fokon úgy ítélték meg, hogy amikor Barbarin 2014-ben bizonyosan értesült a molesztálási ügyekről, a feljelentés helyett „az egyház védelmét választotta".

Az egyházi vezető az ítéletet követően lemondott, de a pápa nem fogadta el a lemondást, így Barbarin hivatalosan Lyon érseke maradt, de a pápa "javaslatára" egy időre visszavonult, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízta meg. Az érsek felmentését kérte az ügyészség is.

Joel Sollier ügyész vádbeszédében úgy vélte, hogy az érsek személyes felelősségét külön kell választani az egyház által a pedofília kérdésében elkövetett morális hibáktól és bűncselekményektől. Az ügyész szerint Bernard Preynat áldozatai maguk is feljelentést tehettek volna, amikor nagykorúak lettek, és hangsúlyozta, az érsek nem akarta az igazságszolgáltatás munkáját akadályozni.