Az anglikán egyház elnézést kért, amiért azt mondta, csak a heteroszexuálisok szexelhetnek

2020.01.31. 16:03

Bocsánatot kértek az anglikán egyház legfőbb egyházi méltóságai azért, mert az egyház múlt héten kiadott útmutatása szerint csak a házas heteroszexuálisoknak lenne szabad szexuális életet élniük - írja a CNN.

Nagy-Britanniában korábban csak a bejegyzett élettársi kapcsolatot csak az azonos nemű párok választhatták, azonban tavaly december óta ez a lehetőség már a heteroszexuális párok számára is nyitott.

"Megértettük, hogy megosztottságot és fájdalmat okozott az állásfoglalás, ezt nagyon sajnáljuk" - írta bocsánatkérésében Canterbury érseke, Justin Welby és a yorki érsek, John Sentamu.

Emiatt a változás miatt adott ki múlt héten új püspöki útmutatást az Anglikán Egyház a lelkészei számára,  amely szerint az élettársi kapcsolatban élők - attól függetlenül, hogy azonos nemű vagy eltérő nemű párokról van-e szó - nem szexelhetnek. A szexuális tevékenységek egyetlen "megfelelő kontextusa"-ként ugyanis továbbra is csak férfi és nő élethosszig tartó szövetségét ismerte el az útmutatás.

Ez az érseki útmutatás heves vitákat szított az egyház konzervatív és progresszív hívei között. Az elégedetlen hívek egy nyílt levélben fogalmaztak meg kritikákat az érseki útmutatással szemben. Ezt a levelet több mint háromezren írták alá, az aláírók között pedig több tucat anglikán lelkész is akadt. 

A nyílt levél többek között azt állítja, hogy az állásfoglalás nevetségessé teszi az egyházat, sőt károsítja az egyház misszióját, mivel megtöri az egyházat szolgálni kívánók bizalmát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport