16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Szükségállapotot hirdettek Ausztrália fővárosában a bozóttűz miatt

2020.01.31. 07:45

Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen pénteken a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt, közölte az MTI.

A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban

- közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere újságírókkal Canberrában.

Az Ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító, orroral-völgyi bozóttűz 18 500 hektárt, vagyis a közigazgatási egység területének csaknem 8 százalékát már felperzselte, és most a lakóterületeket fenyegeti.

"Ez a tűz nagyon kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné válhat" - mondta Barr. Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében.

A szükségállapotot 72 órára rendelték el. A rendkívüli jogrend ilyen helyzetben a többi között felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron.

Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén.

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol.

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.  • Tippek
  • Hírek