Mátyás
1 °C
15 °C

Szlovákiában két koronavírus-gyanús férfit vizsgálnak

2020.01.31. 10:21

A Turócszentmártoni Gyakorló Kórházba (UNM) szállították át csütörtök este a zsolnai kórházból azt a két kolaróci (Kolárovce) férfit, akik koronavírus-gyanújával jelentkeztek a zsolnai egészségügyi intézményben, írja a Bumm.sk.

A két beteget a Turócszentmártoni Gyakorló Kórház infektológiai osztályán helyezték karanténba. Mindkét férfi három hetet töltött kiküldetésben Kínában,

ahol mintegy 1500 kilométerre voltak a koronavírus-járvány epicentrumától.

koronavirus korhaz
Fotó: TV Markíza

A betegek Sanghajon keresztül érkeztek repülővel Frankfurtba, onnan pedig autóval mentek Szlovákiába.

A repülés során bágyadtak voltak, és kaparó fájdalmat éreztek a légcsövükben, és már Frankfurtban megnézették magukat egy egészségügyi szakemberrel.

Mivel nem tapasztaltak náluk heveny légúti betegség súlyos jeleit, azt javasolták nekik, utazzanak haza és vizsgáltassák ki magukat. Zsolnára érkezve felkeresték a helyi kórház sürgősségi részlegét. Onnan – tekintettel arra, hogy külföldi utazásról tértek haza, szigorú elkülönítés mellett átszállították őket az UNM-be.

A férfiak el vannak különítve és külön egészségügyi személyzet ápolja őket, amelynek tagjai nem foglalkoznak más betegekkel.

Kórházi kezelésük szigorú karanténban zajlik. Mindkét férfitől vérmintát vettek, amelyet egy speciális berlini laboratóriumba továbbítanak, ahol elvégzik rajtuk a koronavírus-tesztet. A két férfi jelenleg enyhe vírusos megbetegedés jeleit mutatják, lázuk nincsen és nem igényelnek intenzív ápolást

– mondta az UNM egyik munkatársa. A két férfi csütörtökön jelentkezett a zsolnai kórházban.

A recepción azt mondták, hogy Kínában jártak és tüneteik vannak. Az illetékes nővér koronavírus-gyanúként értékelte ki a helyzetet. Azonnal elkülönítették őket az előtérben, ahol nem kerültek kontaktusba más betegekkel

– mondta Lenka Záteková, a zsolnai kórház szóvivője. Szlovákiai sajtóértesülések szerint a két (35 és 39 éves) férfi kolaróci lakos.