Bevásárolt amerikai vadászgépekből Lengyelország

2020.01.31. 17:20

Harminckét darab F-35-ös amerikai vadászgépet vásárol a lengyel hadsereg, jelentették be a szerződés aláírása után a kelet-lengyelországi Deblinben. A vadászgépek mintegy 4,6 milliárd dollárba kerülnek. 

Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt a pénteki átadón, hogy  ez az egyik legnagyobb beszerzés a lengyel hadsereg történetében, amely a  közép-európai biztonság szempontjából is fontos. Az F-35-ösök a NATO keleti szárnyának védelmében vesznek majd részt. 

A csúcstechnológiájú, többfunkciós vadászbombázók eladását tavaly szeptemberben hagyta jóvá az amerikai kongresszus, 6,5 milliárd dollár értékű maximális lehetséges árban. A végleges ár ehhez képest 4,6 milliárd dollárra csökkent.  Lengyelország a tárgyalások során lemondott az úgynevezett offset-előnyökről, amelyek révén - Varsó szerint túl magas áron - korszerű technológiákhoz is hozzájutott volna. 

Lengyelország 2024-ben kapja meg az első négy gépet pilótaképzésre, majd 2026-ban érkezik  12-16 darab Lengyelországba , a többit pedig 2030-ig szállítják le. 

Az Egyesült Államok eddig 490 F-35-ös gépet adott el külföldre, többek között Ausztrália, Belgium, Izrael, Japán, Norvégia és az Egyesült Királyság vásárolta meg őket.  • Bérelnék
  • Bankszámla