Szervác, Imola
12 °C
18 °C

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal

2020.02.01. 14:18
Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban, az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén kijelentette, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, "aki eladta Jeruzsálemet".

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal - jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban.

Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között. Az arab politikus hangsúlyozta: teljes mértékben elutasítja a Trump-tervet, amelynek értelmében egy demilitarizált palesztin állam jönne létre olyan határok között, amelyeket Izrael biztonsági elvárásainak megfelelően alakítanának ki.

"Tájékoztattuk az izraeli felet, hogy semmilyen kapcsolatot nem fogunk fenntartani sem velük, sem az Egyesült Államokkal, véget ér a biztonsági együttműködés is" - hangoztatta Abbász. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy Ciszjordánia egy részét az izreali és a palesztin hatóságok együtt ellenőrzik, valamint a palesztin hatóság hírszerzési információkkal  eddig segítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA).

Az ember "aki nem akarja eladni Jeruzsálemet"

Abbász kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, "aki eladta Jeruzsálemet". Úgy fogalmazott, hogy telefonon sem hajlandó Trumppal tárgyalni a béketervről, és kézbe sem hajlandó venni, hogy tanulmányozza. Abbász szerint a Trump-terv sérti az 1993-ban kötött, történelmi jelentőségű oslói egyezményt, amelyben több évtizedes szembenállást követően először fektették le az együttműködés és a megbékélés alapjait. Abbász arra is kitért, hogy a palesztinoknak törvényes joguk, hogy békés módon harcoljanak, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak.

A külügyminiszterek tanácskozását követően kiadott közleményben az Arab Liga bejelentette: az arab országok elutasítják a javaslatot, mert megítélésük szerint a tervezet igazságtalan és sérti a palesztinok alapjogait.

Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. Az arab országok ragaszkodnak ahhoz, hogy a palesztin állam az 1967-ben elfoglalt területeken jöhessen létre, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök béketervezetet jelentett be, ami közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, és ennek érdekében közös amerikai-izraeli munkacsoportot hívnak életre. 

Trump a tervről a bejelentéskor elmondta, Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is, amely a palesztinok fővárosa lesz. Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el. 

Hozzátette, amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Hozzátette, levelet küldött Abbásznak a béketervről, majd megköszönte Ománnak, Bahreinnek és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketervről folytatott előzetes közvetítést, egyeztetést. Az amerikai elnök elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét. A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.