50 éve: Száztízzel csapódott bele az argentin expressz a kirándulóvonatba

Accidente benavidez 5
2020.02.01. 07:51

Kirándulókkal zsúfolt szerelvény tartott Zárate városából a közeli Buenos Airesbe 1970. február elsején az esti órákban. A több mint ezer utas nagy bosszússágára az üzemanyag-befecskendező hibája miatt a szerelvény a senki földjén vesztegelni kényszerült. 

A chilei határtól nem messze fekvő Tucumánból közben egyre közeledett egy 19. századi argentin államfőről elnevezett vonat, a Mitre expressz. Lassan az ezerötszáz kilométeres útja végére ért, alig 29 kilométerre volt Buenos Airestől, amikor este negyed 9-kor megtörtént a tragédia: az expressz 110 kilométer per órás sebességgel belecsapódott a személyvonatba.

A két bivalyerős dízelmozdony vontatta expressz nyolcvan méteren át tolta a személyvonatot. Az utolsó kocsik teljesen megsemmisültek, az ott ülőknek esélyük sem volt a túlélésre.

A katasztrófát azok az autósok észlelték először, akik a közeli sztrádán haladtak Buenos Aires felé. Legalább egy óra eltelt, míg a nehezen megközelíthető helyhez megérkeztek a szervezett mentőalakulatok is. A pontos tájékozódás nehéz volt a gyors sötétedés miatt.

A szerencsétlenségben 236 ember halt meg, a sérültek száma meghaladta az ötszázat. Valamennyi halott és súlyos sérült a személyvonatban utazott.

Argentínában Juan Domingo Perón elnök Spanyolországba való 1955-ös száműzése után egymást váltották a katonai puccsokkal hatalomra került tisztek és a gyönge kezű politikusok. Az Así című népszerű hetilap 32 oldalas anyagot közölt a szerencsétlenségről, tele véres fotókkal. A katonai diktatúránál ez kiverte a biztosítékot, a lapot határozatlan időre bezárták.

1970-ig a legbrutálisabb vasúti szerencsétlenség a 600-1000 halottat követelő romániai ciureai volt 1917-ben. Azóta egy súlyosabb volt, Srí Lankán a 2004-es cunami elsodort egy vonatot több mint 1700 ember halálát okozva. Magyarországon a herceghalmi szerencsétlenség követelte a legtöbb áldozatot, 72 ember halt meg 1916. december elsején.

(Forrás: Accidente De Gral.Pacheco 1970, Benavidez rail disaster (wikipedia))  

(Borítókép: Benavidezi vonatszerencsétlenség 1970. február 1-én. Fotó: Wikipedia)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport