Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Az újabb német fertőzött is azon a céges képzésen kapta el a koronavírust, ahol a többiek

2020.02.02. 09:41 Módosítva: 2020.02.02. 09:45

Újabb fertőzöttet találtak Németországban, a koronavírust bizonyítottan hordozók száma így nyolcra emelkedett. Az újabb fertőzött egy 33 éves müncheni német férfi. Szervezetében szombaton mutatták ki a kórokozót, írja az MTI.

Ő is a hűtési-fűtési rendszerekkel foglalkozó Webasto cég munkatársa, mint a hat eddigi felnőtt fertőzött. A hetedik fertőzött az egyikük gyermeke.

A németországi esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Az oroszok nem engedték leszállni a német gépet 

Ugyancsak szombaton megérkezett a kínai Vuhanból a koronavírus okozta járvány miatt hazatérő német állampolgárokat és hozzátartozóikat szállító katonai repülőgép. A német légierő (Lutfwaffe) Airbus A310-es személyszállító gépe az eredeti tervek szerint Moszkva érintésével tette volna meg a 11 órás utat. Azonban az orosz hatóságok megtagadták a leszállási engedélyt, így a Luftwaffe gépének Helsinkiben kellett megállnia tankolni.

Rendőrség által kísért konvoj, amin a vuhani evakuáltakat szállították Germersheimben 2020. február 1-én
Rendőrség által kísért konvoj, amin a vuhani evakuáltakat szállították Germersheimben 2020. február 1-én
Fotó: Thomas Lohnes / AFP

Annegret-Kramp Karrenbauer védelmi miniszter szombati tájékoztatóján elmondta, hogy Moszkva kapacitáshiánnyal indokolta a kérelem megtagadását. A védelmi tárca vizsgálatot indít az ügyben.

11 embert vittek kórházba, a többiek karanténba kerültek

A Luftwaffe gépén 124 ember érkezett Frankfurtba, 100-an német állampolgárok, további 22-en kínaiak, egy fő amerikai, egy fő román állampolgár. Az utasok között húsznál is több gyermek van. A leszállás után megvizsgálták őket, és 11 főt beszállítottak a frankfurti egyetemi klinikára. Egyiküket koronavírus fertőzés gyanúja miatt, a többit egyéb panaszok miatt. Az utasokat a frankfurti vizsgálatok után karanténba helyezték a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában.

Szombat éjjel érkeztek meg busszal. A karantén két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tart. A részvétel közegészségügyi érdekből kötelező. A laktanyában 128 szobát biztosítottak a Vuhanból érkezetteknek. A Német Vörös Kereszt (DRK) önkéntesei gondoskodnak róluk. A költségeket a szövetségi kormány költségvetéséből fedezik. A Peking-Frankfurt repülőút költségeinek egy részét az utasoknak kell kifizetniük.

A karanténban négy csoportba sorolják az embereket. Ez a megoldás azt szolgálja, hogy ne mindenkit, hanem csak az emberek egynegyedét kelljen újabb két hétre elkülöníteni, ha felbukkan körükben a vírus.