Kína: Amerika kelti a pánikot, terjeszti a félelmet

2020-01-31T191134Z 1860950833 RC27RE9B7YHT RTRMADP 3 CHINA-HEALT
2020.02.03. 11:07

Ahogy a koronavírus miatti kezdeti megilletődöttség lassan elmúlik, a világpolitika reakciói visszatérnek rendes kerékvágásukba. A kínai vezetés azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő kelti a koronavírus-járvány körüli pánikot, és érdekében áll a Kínával szembeni globális félelem tüzelése.

A vádakat azután fogalmazták meg, hogy az Egyesült Államok – a WHO-hoz hasonlóan – országos közegészségügyi szükségállapotot hirdetett, és megtiltotta minden olyan személy belépését az országba, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az amerikai intézkedés semmire sem jó, csak arra, hogy

létrehozza és terjessze a félelmet.

A szóvivő azzal vádolta az USA-t, hogy csak a rettegést gerjeszti, de segítséget nem ajánlott fel Kínának. Az Egyesült Államok volt a kínaiak állítása szerint az első ország, amely beutazási tilalmat hirdetett a Kínából érkezőkkel szemben, illetve amely elsőként visszavonta kínai külképviseleteiről a nem pótolhatatlan embereket.

A szóvivő szerint éppen az erős járványügyi infrastruktúrával rendelkező fejlett országok az elsők, amelyek a WHO-ajánlásokkal szemben utazási korlátozásokat vezettek be. Röviddel az amerikai tilalom után néhány más ország, például Ausztrália is így járt el. A WHO valóban azon az állásponton van, hogy a határok lezárása pont ellentétesen sülhet el, és gerjesztheti a járvány terjedését. Az emberek ugyanis emiatt nagyobb eséllyel fognak illegálisan, vagyis regisztráció nélkül belépni más államok területére.

Milyen utazási korlátozásokat vezettek be eddig világszerte?

  • Egyesült Államok, Szingapúr, Ausztrália: minden külföldi állampolgár belépésének megtagadása, akik az utóbbi időben Kínában jártak.
  • Új-Zéland: minden külföldi állampolgár belépésének megtagadása, akik az utóbbi időben a szárazföldi Kínában jártak.
  • Japán, Dél-Korea: minden külföldi állampolgár belépésének megtagadása, akik az utóbbi időben Hupej tartományban jártak.
  • Egyiptom, Finnország, Indonézia, Egyesült Királyság, Olaszország és sokan mások: a Kínába közlekedő repülőjáratok leállítása.

(Borítókép: Kínából érkezett utasok chicagói repülőtéren 2020. január 24-én. Fotó: Kamil Krzaczynski / Reuters)  • Tippek
  • Lakáshitel