Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Szenátor lenne Bolívia megbuktatott elnöke, Evo Morales

2020.02.04. 10:50

Szenátorként indul a bolíviai választáson a megbuktatott elnök, Evo Morales, írja az MTI. A bolíviai választási bíróság közleménye szerint a 13 évig hatalmon lévő Morales Cochabamba régióban lesz pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) listavezetője.

Morales tavaly novemberben mondott le elnöki posztjáról az őszi választás után kipattant tüntetések miatt. Bár azt ígérte, hogy nem hagyja el Bolíviát, a 13 évig hatalmon lévő elnök Mexikóban kapott menedékjogot, és élt is vele

Miközben hazájában terrorizmus vádja miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene, az exelnök Mexikóból továbbmenekült Kubába, majd Argentínába. Bolíviában közben kitűzték májusra az új parlamenti és elnökválasztás időpontját, ezen pedig a bevezetett kétciklusos korlátozás miatt nem is indulhatott volna elnökjelöltként a három elnökválasztást megnyerő Morales.

A MAS elnökjelöltje így Luis Arce volt gazdaságügyi miniszter lett, aki egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a legnépszerűbb jelölt a versenyben 26 százalékkkal. Arcét Carlos Mesa volt elnök és Luis Fernando Camacho jobboldali politikus követi a népszerűségi listán, az országot most ideiglenesen vezető Jeanine Ánez pedig 12 százalékra számíthatna egy elnökválasztáson.

Az elnöki, az alelnöki, valamint 36 szenátori és 120 képviselői tisztség sorsa május 3-án dől el Bolíviában – ha pedig második fordulóra lenne szükség, azt június közepén tartják majd meg a 11 milliós országban.