Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Dél-Koreában büntetik, ha valaki egészségügyi maszkokat halmoz fel

2020.02.04. 07:16 Módosítva: 2020.02.04. 10:54

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban, írja a South China Morning Post.

A 39 éves hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel halt meg a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta, erősítette meg a lapnak három egészségügyi forrás.

A férfinél, aki a fertőzésen kívül is meglévő egészségügyi problémákkal küzdött, Hongkongban tizenharmadikként diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést. A fertőzést valószínűleg a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Vuhan városában kaphatta el, ahová január 21-én utazott. Hongkongba két nappal később, vonattal tért vissza, majd január 31-én jelentkeztek nála a láz tünetei. A férfi az édesanyjával élt, akinél február 2-án szintén fertőzést diagnosztizáltak, amelyet feltehetően fiától kapott el, ő maga ugyanis nem utazott a közelmúltban.

A legfrissebb adatok szerint, Hongkongban

15 fertőzöttről tudnak, a hongkongi férfi halálával pedig kettőre emelkedett a betegség folytán a szárazföldi Kínán kívül elhalálozottak száma.

Az első esetet a Fülöp-szigetekről jelentették vasárnap, ott egy 44 éves vuhani férfi halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe. A kínai férfi és vele utazó élettársa, akinél szintén kimutatták a fertőzést, Hongkongon keresztül utazott a Fülöp-szigetekre, írja az MTI.

A hongkongi vezetés a járvány terjedésének megfékezésére csütörtöktől drasztikusan csökkentette az átjárást Kínából. Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn további forgalomkorlátozásokat jelentett be, miután a hongkongi egészségügyi dolgozók  sztrájkot hirdettek annak érdekében, hogy rábírják a kormányzatot az anyaország és a város közötti teljes határzár életbe léptetésére. A sztrájkhoz hétfőn több mint 2400 kórházi dolgozó csatlakozott.

Kína szárazföldi részén a járvány a legsúlyosabban a gócpontnak számító, nagyrészt vesztegzár alatt álló Hupej tartományt és azon belül is Vuhant, a tartomány székhelyét érinti. A járvány következtében hétfő éjfélig az elhunytak száma a tartományban 414-re emelkedett, míg az összes ott diagnosztizált fertőzötté 13 522-re. Az ország egyéb régióiban ezzel szemben az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek.

Zárva maradnak a vietnámi iskolák

Malajzia, Dél-Korea és Vietnam is újabb koronavírusos megbetegedéseket jelentett kedden, Új-Zéland és Vietnam pedig folytatja állampolgárai evakuálását Kínából. Malajzia egészségügyi hatóságai kedden bejelentették, hogy a fertőzöttek száma tízre emelkedett, hozzátéve, hogy az eddigi kilenc kínai állampolgár után a mostani az első malajziai lakos, aki elkapta a betegséget.

Ausztrália 241 állampolgárát evakuálta Vuhanból, közülük kettő kivételével mindegyik egészségesnek bizonyult. Az embereket az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten helyezték karanténba. Ausztrália - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - megtiltotta a belépést minden Kínából érkező embernek, és eltanácsolta állampolgárait az ázsiai országba utazástól.

Dél-Koreában szigorítják azoknak a büntetését, akik egészségügyi maszkokat halmoznak fel.

Az MTI azt írja, hogy szakértők szerint a vírusnak súlyos következményei lehetnek Észak-Koreában a hiányos egészségügyi infrastruktúra miatt. Vietnam 64 tartományából legalább 55-ben a kormány hétfői utasítására zárva maradtak az iskolák.