Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

28 ember meghalt két lavinában Törökországban

GettyImages-1198663329
2020.02.05. 12:58 Módosítva: 2020.02.05. 15:36

Legalább 28 ember életét vesztette Törökország keleti felén két lavinában, sokan a hó alatt rekedtek - közölték az MTI. Az első hóomlás kedden késő este egy autópályán történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten életüket vesztették, a kisbusz sofőrje és nyolc utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek.

A második lavina az eltűnteket kereső mintegy 300 fős mentőegység 23 tagjának életét követelte, nyolc csendőrét, három faluőrét, három tűzoltóét és kilenc önkéntesét - közölte Van tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez a Hürriyet török kormánypárti napilap internetes oldalának beszámolója szerint. A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait.

A túlélők utáni kutatásban a katasztrófavédelem (AFAD), a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a tűzoltóság, a csendőrség és számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat sűrű köd, erős hóesés és szél is akadályozza.

A török belügyminisztérium előzőleg arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt, a mentőszolgálat 30 tagját viszont sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik. Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Bilmez később úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota. Egyúttal kiemelte: nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre.

Az NTV török hírtelevízió szerdán arra emlékeztetett, hogy Törökországban a természeti katasztrófák közül a földrengéseket követően lavinákban halnak meg a legtöbben:1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport